nieuws

Kapseizen kraanponton in haven stelt aannemer voor raadsels

bouwbreed

Nog steeds is niet duidelijk hoe begin vorige week op klaarlichte dag in een van de havens van Harlingen een ponton kon kapseizen. Het betrof een ponton met een kraan erop, die was uitgerust met een boorinstallatie.

De ponton behoort toe aan aannemersbedrijf Gebr. Van Leeuwen BV uit Harmelen. De medewerkers van Van Leeuwen brachten in opdracht van hoofdaannemer De Groot Beton en Waterbouw BV uit Harlingen verankeringen aan bij de damwanden in de Oude Voorhaven. Deskundigen van de verzekeringsmaatschappijen onderzoeken de zaak. Een week na het ongeval is directeur L. van der Meer van De Groot BV nog steeds beduusd door het voorval. “We tasten nog steeds in het duister. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. De ponton was niet lek. Dat staat vast”, beklemtoont hij. De schade is aanzienlijk. De kraan moet namelijk als verloren worden beschouwd. De machine is aangetast door zeewater en slik, net als de hydraulische boorinstallatie. Toch is er hoop dat die nog te redden is. “Het ziet er relatief goed uit”, aldus Van der Meer.

Laag water

De ponton zonk vorige week in de vroege ochtend. Er was niemand aan boord. “Er wordt alleen gewerkt bij laag water. Dat was ’s nachts gebeurd. De ponton was net weer afgemeerd.” Van der Meer waagt zich niet aan het uitspreken van vermoedelijke scenario’s over de toedracht van de buiteling van de kraanponton “Die gaan toch maar een eigen leven leiden.”

Scheepvaart

Het scheepvaartverkeer heeft overigens niet te lijden van de vertraging in de werkzaamheden die is ontstaan. Het werk wordt zo snel mogelijk hervat. “Van Leeuwen heeft vijf boorinstallaties en is nu bezig een van de overige boren vrij te maken.” Het verankeren van de damwanden vormt de afronding van een grotere klus waarbij de afgelopen twee jaar de Noorder- en de Zuiderhaven in Harlingen van damwanden zijn voorzien. De afronding duurt ongeveer een week.

Reageer op dit artikel