nieuws

Fabrikant verstrekt gratis zuinige verkeerslichten

bouwbreed

Gratis verkeerslichten. Dit aanbod doet Traffic Technology uit Scotsdale in de Amerikaanse deelstaat Arizona aan gemeentebesturen.

Het bedrijf rust de palen uit met lichtgevende dioden uit galliumnitride. Deze ‘halfgeleidende lampen’ verbruiken beduidend minder energie dan de gebruikelijke thermische lampen. Gemeenten die ingaan op het aanbod maken in ruil voor de verkeerslichten de besparing op de elektriciteitsrekening over aan Traffic Technology. Ook anderszins bespaart het plaatselijk bestuur. De tot nu toe gebruikte lampen uit verkeerslichten worden elk half jaar preventief verwisseld. Onderzoek toont aan dat een lichtgevende diode, oftewel LED, minstens 11.000 uur meekan. Dat staat gelijk aan om en nabij elf jaar. Zo verminderen de uitgaven voor lampen en voor het onderhoudspersoneel. Een LED uit galliumnitride verbruikt ongeveer een tiende van ‘normale’ lampen. Traffic Technology begroot de besparing over een periode van vijf jaar op ruim 27.500 gulden. Het bedrijf betaalt met dat bedrag de levering en het onderhoud van het verkeerslicht. De lichtbronnen bestaan niet meer uit een enkele lamp maar zijn samengesteld uit een groot aantal LED’s. Die zijn aanmerkelijk minder gevoelig voor, bijvoorbeeld, de kracht van een aanrijding. Ook als meerdere LED’s uitvallen blijft het lichtsignaal door het grote aantal lichtgevers intact. LED’s uit galliumnitride stellen weinig eisen aan het basismateriaal.

Reageer op dit artikel