nieuws

Cuypers (1)

bouwbreed

Rijksmuseumdirecteur De Leeuw stuurde twee jaar geleden architect Ruijssenaars de laan uit. Die had in opdracht van de vorige directeur een plan gemaakt om het museum te vernieuwen in de geest van de oorspronkelijke architect, Pierre Cuypers.

Belangrijkste ingreep: het herstellen van de dichtgebouwde binnenhoven. Maar volgens De Leeuw moest het allemaal anders. Staatssecretaris Van der Ploeg geeft nu vierhonderd miljoen om het Rijksmuseum te vernieuwen. En waarmee paradeert De Leeuw? Met het idee om Cuypers in oude luister te herstellen en de binnenhoven te openen. Ook Van der Ploeg heeft er zin in: er komt een debat en prijsvraag, schrijvers en filmers worden gevraagd zich er tegenaan te bemoeien. Spreekstalmeester wordt Adriaan van Dis. Dat circus staat allicht op gespannen voet met tot de Europese aanbesteding die de Rijksbouwmeester voor dit werk moet uitschrijven. Lees: het is er alleen voor de show. Of dat erg is? Nee, het past bij het schandaal waarmee de achterbakse Cuypers het werk verwierf.

Reageer op dit artikel