nieuws

Cuijk blij met winning beton- en metselzand

bouwbreed Premium

Ontgrondingen bieden gemeente kansen voor ontwikkeling De meeste gemeentebesturen die met ontgrondingen worden geconfronteerd, zijn daar niet blij mee. Cuijk wel.

Want de winning van beton- en metselzand binnen de gemeentegrenzen “schept kansen voor de bouw van wervelende woon- en leefmilieus”, stelt A.H.A.M. van Heusden, hoofd van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling “Wij zijn daar dus heel erg blij mee.” Over bereikbaarheid hebben de gemeente Cuijk en haar 24.000 inwoners geen klagen. De A73 en de A77 lopen welhaast tot aan de voordeur. En dan is er natuurlijk nog de Maas. Van Heusden: “Arnhem, Nijmegen, Venlo, het Ruhrgebied. Vanaf hier ben je er zo.” Die goede bereikbaarheid maakte Cuijk al vroeg tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor industriële bedrijven. Dat gaf een forse impuls aan de werkgelegenheid en leidde tot instroom van nieuwe bewoners. Tegelijkertijd echter zorgde het voor verstoring van de sociaal-economische opbouw van de stad. Het merendeel van de inwoners van Cuijk is laag opgeleid en heeft een klein inkomen, met alle gevolgen voor het draagvlak onder de voorzieningen van dien. Meer differentiatie, luidde dan ook de doelstelling van de gemeente. En de ontgrondingen boden daar een mooie kans voor. De gemeente krijgt het landschap voor mooie woningbouwplannen bij wijze van spreken in de schoot geworpen. In de eerste plaats is daar de winning van beton- en metselzand in wat nu heet de Heeswijkse Kampen. Daar wordt een terrein van 30 tot 40 hectare afgegraven, waarna zal worden begonnen met de bouw van hoogwaardige huizen. Van Heusden. “Er komt veel differentiatie in het soort woningen: wonen aan het water, wonen in het groen en wonen op een eiland. Al met al ontstaat hier een wervelend woon- en leefmilieu. Bovendien komt het water van de nog te creëren plas direct in verbinding te staan met de Maas en daarmee met alle wateren van Nederland. Dat is vrij uniek.” In totaal worden tot 2012 circa 1200 woningen gebouwd. De fasen één en twee zijn inmiddels voltooid. Fase drie staat op het punt te beginnen: de realisering van wooneiland de Nielt en de woningen in het groen. Na de ontgrondingen, in 2003, worden de herinrichting van de natuur en de aanleg van recreatieve voorzieningen ter hand genomen. Het is niet het enige ontgrondingsproject dat gaande is in Cuijk. Aan de andere kant van de gemeente wordt gewerkt aan de Kraaijenbergse Plassen, een gebied van in totaal 400 hectare. Hier wordt Dommelsvoort ingericht als recreatiegebied, met een manege, een jachthaven, waterskivoorzieningen en 250 tot 300 vakantiewoningen. Cuijk richt zich kortom op het water. Figuurlijk, maar ook letterlijk. “Cuijk ligt aan de Maas, maar heeft zich daar in het verleden helemaal van afgekeerd. De ligging van de rondweg tussen de stad en het water was daar vooral debet aan. Daar gaan we nu beginnen met een ingrijpende herontwikkeling. De weg verdwijnt en de zo ontstane ruimte wordt ingevuld met woningbouw, winkels en horeca.” De plannen zijn inmiddels gereed. Het besluit om te gaan bouwen valt waarschijnlijk eind van het jaar.

Reageer op dit artikel