nieuws

BAM Groep trekt de aandacht van beleggend Nederland

bouwbreed

Met de overname van de bouwactiviteiten van NBM Amstelland heeft bestuursvoorzitter ir. W. van Vonno van de Koninklijke BAM Groep in elk geval de aandacht getrokken van beleggers. Direct na de bekendmaking dat zijn bedrijf de grootste bouwonderneming op de Nederlandse markt is geworden, steeg het aandeel BAM op de Amsterdamse effectenbeurs met 6 procent, om in de loop van de dag door te stijgen met maar liefst 11 procent. En dat moet de professor binnen de ‘club van grote aannemers’ goed doen.

Nog geen vier maanden geleden, tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 1999, sipte Van Vonno over de geringe belangstelling van beleggend Nederland voor de bedrijfstak bouw. “Ik begrijp niet dat er niet meer belangstelling voor de bedrijfstak is”, zei de bestuursvoorzitter bij die gelegenheid. “Zeker als je kijkt naar de economische prestaties in de bouw, de groeicijfers en de projecten die op stapel staan.” Met de overname van alle bouwactiviteiten van NBM Amstelland weet Van Vonno nu de ogen van de financiële wereld op zich gericht. De plotselinge koersstijging met 11 procent moet echter zelfs hem hebben verrast.

Gevolgen

Vorig jaar boekte de BAM Groep een omzet van 2,4 miljard en een winst van 43 miljoen gulden. In het eerste halfjaar van 2000 werdeen 26 procent hogere nettowinst behaald; van 21,2 miljoen gulden. Voor heel 2000 gaat BAM nu uit van een 25 procent hogere nettowinst ten opzichte van 1999. Dit is 5 procent hoger dan de verwachting die Van Vonno in april van dit jaar uitsprak. De nieuwe verwachting is overigens exclusief de invloed van de voorgenomen overname. Want dat die gevolgen zal hebben staat buiten kijf. Van Vonno zegt met de bouwactiviteiten van NBM Amstelland een omzet van 5,6 miljard te genereren.

Dochters

De weg van een timmerwerkplaats in Groot Ammers in 1869 tot grootse bouwonderneming op de Nederlandse markt is lang geweest. De bouwer telt in de utiliteitssector inmiddels drie dochterondernemingen: Interbuild, Nelis Utiliteitsbouw en Bouwbedrijf H. Pennings en zn. De woningbouwpoot, met vestigingen in Breda, Deventer, Leeuwarden, Nieuwegein en Wervershoof, heeft ook Heilijgers Bouw in Amersfoort als werkmaatschappij. In 1997 hoopte Van Vonno ook Wilma Bouw in te lijven. De vergevorderde fusiebesprekingen werden echter plotsklaps afgebroken toen Wilma-eigenaar Maas een groter aandelenpakket eiste.

Strategie

Maas en Baar van NBM-Amstelland vonden elkaar een jaar later wel. Het zou het sprookjeshuwelijk van het jaar worden, waarbij Van Vonno slechts in de coulissen het toekijken had. Nu, krap twee jaar later, lijft hij dus niet alleen rivaal NBM in, maar tevens ook zijn oude liefde Wilma Bouw. Het zal geen toeval zijn. De opmerking van Van Vonno in een interview eerder in deze krant is daarvoor te veelzeggend: “Belangrijk bij overnames is dat je niet afwijkt van je strategie.”

Reageer op dit artikel