nieuws

Aluminium doos op aluminium kolommen

bouwbreed Premium

“Heb je al aan aluminium gedacht?” Dat vraagt architect ir. Micha de Haas tegenwoordig als zijn Delftse studenten een geschikt materiaal zoeken voor een constructie. Bij de bouw van het Aluminium Centrum in Houten is bijna alleen aan aluminium gedacht.

De belangstelling van Micha de Haas voor het materiaal is flink toegenomen. Hij nam deel aan de prijsvraag voor het nieuwe Aluminium Technologie- en Informatiecentrum in Houten. De jury koos unaniem voor zijn ontwerp. Het wordt nu uitgevoerd en moet eind van het jaar gereed zijn. “Vroeger gebruikte ik aluminium alleen voor toepassingen zoals kozijnen en gevels. Daar ben ik anders over gaan denken. We passen hier bijvoorbeeld een profiel toe, dat tegelijk gevelstijl, kolom en drager van gevelplaten en -isolatie is. Zo’n extrusieprofiel kun je zelf in overleg detailleren, aluminium biedt een enorme vormvrijheid. Iemand heeft eens gezegd, dat de bouw aan ‘matrijsvrees’ lijdt. Daardoor wordt te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zelf profielen te ontwerpen”, aldus de architect.

Onbetaalbaar

De constructie van het gebouw in Houten bestaat vrijwel helemaal uit aluminium. Hij bestaat uit een gelijkvloerse doos, op een meter of zes hoogte gedragen door een ‘woud’ van aluminium kolommen. “Normaal gesproken kun je zoiets niet bouwen, dat kost goud”, aldus ing. P.L.W.M. Bruinsma, directeur van de Stichting Aluminium Centrum. “De bouwsom is ongeveer zes miljoen gulden, inclusief de inrichting. Voor een stichting als de onze is zo’n gebouw onbetaalbaar. Maar er is een enorme samenwerking ontstaan tussen bedrijven in de branche. Het heeft drie jaar gekost om dit project van de grond te krijgen, met flinke participaties van de betrokken partijen. Ook de gemeente Houten, die voor deze plek een markant gebouw zocht, heeft indirect bijgedragen”, aldus Bruinsma. Zijn stichting is direct opdrachtgever en sluit de contracten af. Er is geen hoofdaannemer, maar wel een bouwteam waar Bruinsma en Micha de Haas deel van uitmaken. Veel bedrijven leveren hun bijdrage in natura en om niet. Dat kan, legt Bruinsma uit, omdat de Stichting Aluminium Centrum geen op winst gerichte organisatie is.

Duurzaam

Achter het nieuwe Aluminium Centrum schuilen drie ambities. “De architectuur brengt de eigenschappen van het materiaal tot uitdrukking. Sterk, licht, esthetisch, duurzaam”, aldus Bruinsma. “Daarnaast ging het ons om een goede locatie voor de vaste expositie, kantoor en vergaderruimte. Bovendien zitten in het gebouw constructies die we graag onder de aandacht willen brengen. Het is bijvoorbeeld licht, geheel demontabel en herbruikbaar. Het materiaal staat pas aan het begin van zijn life-cycle. Wij willen een inspirerend beeld van aluminium geven.”

Energie

Bruinsma is metaalkundige, opgeleid aan de Hogeschool Utrecht. “Maar ik ben meer aandacht gaan besteden aan marketing en promotie. Mijn hart ligt bij aluminium. Het past ook heel goed in een duurzame samenleving. Twaalf procent van de aardkorst bestaat uit aluminiumoxide, een nagenoeg onuitputtelijke voorraad. Het produceren van aluminium kost heel veel energie, maar als het er eenmaal is, kost het weinig energie om het te recyclen met volledig behoud van kwaliteit. Je moet ervoor zorgen dat het materiaal niet verloren gaat. Dat gebeurt vanzelf, want aluminium is geld waard, ook in de schrootfase”, aldus Bruinsma. Vanaf eind 2000 wordt de boodschap vanuit het nieuwe gebouw in Houten uitgedragen. Het Aluminium Centrum is zeer herkenbaar vanaf de rondweg van Houten. Het staat op 370 palen van geanodiseerd aluminium, deels in het water en deels boven land. De kolommen zijn allemaal werkelijk dragend. Sommige zijn tevens leidingkoker voor de electriciteit en aan- en afvoeren. Bezoekers komen via de lift of een trap in de ‘doos’. Van buiten lijkt hij dicht, met gevelplaten en weinig vensters. Tussen de kantoren, vergaderzalen en de expositieruimte bevinden zich echter vides. Zij zorgen voor ruim licht en een fraai zicht op het ‘bos’ aluminium palen. Bruinsma geniet ondertussen van het uitzicht dat hij straks vanuit zijn werkkamer zal hebben. “Dat is toch prachtig, als straks de eendjes tussen de palen zwemmen.”

Computervisualisatie in vogelvlucht van het Aluminium Centrum.

Reageer op dit artikel