nieuws

Alle ogen zijn gericht op nieuwe haven

bouwbreed

De West-Friese gemeente Enkhuizen, toeristisch gelegen aan het IJsselmeer, mag honderd woningen per jaar bouwen. “Dat is niet veel, dus springen we voorzichtig om met onze bouwplannen.

We zijn nu bijna zes jaar bezig met uitbreidingswijk Kadijken, waar nu ongeveer zeshonderd woningen staan. Voorlopig bouwen we daar rustig door totdat de contingenten worden herzien in 2005″, aldus woordvoerder G. van Dijk van de gemeente Enkhuizen. “Je kunt dus wel stellen dat we ons contingent verbruiken aan die uitbreidingswijk. Gelukkig hebben we iets meer speelruimte gekregen toen we enige jaren terug onze plannen voor de binnenstad presenteerden aan de provincie. Daardoor hebben we honderd extra woningen toegewezen gekregen. Binnenkort starten we met de bouw van die desbetreffende appartementen in het hart van de stad.” Buiten deze woningbouwontwikkelingen en het pas afgeronde verkeers- en infrastructuurplan zijn alle ogen in Enkhuizen voornamelijk gericht op de nieuwe haven. “We hebben de drukste recreatiehaven van Nederland. Jaarlijks hebben we bijvoorbeeld meer dan 90.000 vaartuigen in onze sluizen. Door de enorme toename van de pleziervaart is er meer ruimte nodig. Om de oude haven te verlichten zijn we nu druk bezig met de aanleg van een nieuwe haven, die ongeveer negentig extra ligplaatsen zal krijgen. Ook wordt de charterhaven gedeeltelijk vernieuwd. De kosten hiervan zijn niet gering: 23 miljoen gulden. Maar dankzij deze investering kunnen we de grootste plezierhaven van het land blijven en op toeristisch niveau aan de top meedraaien.”

Reageer op dit artikel