nieuws

Aanleg buizennet start begin 2001

bouwbreed

De bouw van een zogeheten multicore buizennetwerk door het havengebied van Rotterdam kan begin 2001 van start. Dat althans is de verwachting van de initiatiefnemers, het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) en chemieconcern Vopak. Bedrijven kunnen capaciteit inhuren op het ondergrondse systeem voor transport van chemische producten.

“De onderhandelingen met de launching customer, de startklant, zijn op een oor na gevild”, meldt J. Hurenkamp van het GHR. Volgens hem hebben diverse bedrijven in Botlek en Europoort laten weten van het systeem gebruik te gaan maken. Vooral de kleinere stromen in het gebied kunnen het nieuwe systeem gaan gebruiken. Chemiereuzen als Huntsman, Kemira en Akzo beschikken voor hun grote transportstromen al over een onderling systeem van leidingen. Met de aanleg van de bundel van buisleidingen wordt het wegvervoer teruggedrongen. Tevens ontlast het de wegen in het gebied.

Veiliger

Transport door buizen is veiliger, sneller en minder milieubelastend. Met een haalbaarheidsstudie heeft het GHR aangetoond dat het systeem de concurrentie met het vrachtvervoer aan kan. Doordat het GHR werkt aan de clustering van functies in de Rotterdamse haven, kunnen de investeringskosten relatief laag blijven. In sommige gevallen kunnen chemische stoffen direct vanaf het schip waarmee ze worden aangevoerd in het systeem worden ingepompt. Daarnaast kunnen bedrijven via de buisleidingen chemische stoffen die ze produceren aan elkaar leveren. Het bedrijf van bestemming hoeft alleen de kraan open te draaien.

Verdiept

Het koolstofstalen buizensysteem wordt verdiept aangelegd. Voorlopig wordt uitgegaan van een systeem met vier pijpen met een diameter van tien tot twintig centimeter. Een buis met een diameter van twintig centimeter kan dagelijks ongeveer een hoeveelheid chemicaliën transporteren die gelijk staat aan 240 vrachtwagenladingen. De kosten van aanleg van het eerste deel, dat eind 2001 operationeel moet zijn, worden geschat op twintig miljoen gulden. Naarmate meer bedrijven gebruik maken van het systeem en het meer vertakkingen krijgt, kan de investering oplopen tot tachtig miljoen gulden, schat Hurenkamp. Het is nog niet bekend wie de multicore gaat aanleggen.

Reageer op dit artikel