nieuws

Zinloos bouwgeweld

bouwbreed

Onder de kop ‘Plafond komt naar beneden’ stond gisteren in Cobouw een foto van een bezweken constructie. Het gebeurde bij de bouw van een winkelcentrum in Oud-Beijerland. Een werknemer werd volgens het onderschrift onder het puin bedolven. Het is een schrijnend voorbeeld van de ‘gewelddadigheid’ van de bouw.

Uit de foto en twee andere valt op te maken, dat het niet om een plafond en evenmin om puin ging. Tijdens het storten van beton op een breedplaatbekistingsvloer is waarschijnlijk de ophanging van een massief betonnen element in een sparing in de onderliggende vloer (eveneens gestort op een breedplaatbekisting) bezweken. Het element schoof vervolgens ook van het L-vormige profiel aan de scheidingswand af, klapte op de onderliggende vloer en brak in tweeën. Het pas gestorte beton en de wapening zijn op de foto’s te zien – maar waar zijn de stempels die onder en op het massieve element gestaan moeten hebben? Die zijn niet te traceren.

Het is een grof schandaal, dat zulke ongevallen regelmatig in de bouw

voorkomen. Bouwen is construeren, dat wil zeggen met verstand materialen toepassen om een gebouw op te trekken, in balans te brengen en de bijbehorende krachten in goede banen te leiden. Een bouwbedrijf dat die elementaire kennis niet bezit en niet zorgvuldig toepast, zou de naam ‘bouw’bedrijf eigenlijk niet mogen dragen. Het ergste is nog wel, dat ook bij dit ongeval weer een dode is gevallen. Het heeft veel weg van zinloos geweld, waarbij het moeilijk is te achterhalen wie precies is begonnen, wie erbij heeft gestaan, een beetje meegedaan en wie de klap heeft uitgedeeld. Volkomen overbodig is bij dit ongeval een negentienjarige elektricien van het leven beroofd. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht. Daarbij zullen de verschillende partijen wel weer een dans beginnen om (een deel van) de verantwoordelijkheid te ontlopen. Zoals gebruikelijk zal de schuld worden gegeven aan de communicatie tussen de constructeur, de uitvoerder, de onderaannemers, de bouwvakkers, de leverancier van het beton en de bouwmaterialen enzovoort. Hoe de nuances ook mogen liggen, de faalkosten (een dode) zijn gewoon te hoog. De bouw etaleert zichzelf als een nogal domme en onhandige bedrijfstak, die nauwelijks weet wat bouwen is en waarin volkomen overbodig doden en gewonden vallen. Wie wil er nog werken in de bouw, wie loopt niet liever met een grote boog om zulke bouwplaatsen heen?

Reageer op dit artikel