nieuws

Zakelijke markt doet meer aan milieubehoud

bouwbreed

De zakelijke markt krijgt meer oog voor milieumaatregelen. Dat concludeert energiebedrijf Essent uit de resultaten van het MilieuActiePlan (MAP) 1991-1999. In die periode maakte ruim 50 procent van de utiliteitsgebouwen gebruik van een Hoog Rendementsketel en werd ruim 65 procent van de zakelijke gebouwen geïsoleerd.

Een voorbeeld van de activiteiten voor de zakelijke markt biedt het zogeheten Energy Mapping. Essent verzorgde in onder andere de sectoren voedings- en genotmiddelen, kantoren en gezondheidszorg adviezen en onderzoeken omtrent het energieverbruik. Essent betaalde tevens 5,3 miljoen gulden aan subsidie uit het Energiebesparingsfonds. Dit staat voor ruim 35 miljoen gulden aan energiebesparende voorzieningen. Het energiebedrijf realiseerde inmiddels zo’n 53 procent van de MAP- doelstelling voor de zakelijke markt. Onder andere op de Vinex-locatie Meerhoven realiseert Essent warmte/krachtinstallaties. Die leveren laagwaardige warmte voor woningblokken. Elk blok beschikt over een eigen distributienet. Het energiebedrijf noemt het totaalrendement aanmerkelijk gunstiger dan het resultaat van individuele verwarming. Vorig jaar plaatste Essent vijftig WKK-installaties en houdt daarmee zo’n zevenhonderd van dergelijke voorzieningen in bedrijf. Van de bijbehorende MAP-doelstelling is momenteel 105 procent gehaald. In de regio Erica-Klazinaveen nemen 51 van de 100 glastuinders zuivere koolstofdioxyde af van Essent. De tuinders verstoken daardoor minder fossiele brandstoffen voor de aanmaak van het groeibevorderende gas. Deze activiteit valt onder de noemer ‘nieuwe technologie’. De resultaten blijven enigszins achter bij de MAP-doelstelling.

Uitstoot

Essent vermindert tevens de uitstoot van koolstofdioxyde met 1743 kiloton. Dat gebeurt bijvoorbeeld met de uitvoering van stortgasprojecten die zo’n 1330 kiloton aan de vermindering bijdragen. Elektriciteit en warmte uit duurzame bron dragen respectievelijk ruim 343 en 70 kiloton bij. De gezamenlijke energiebedrijven verplichten zich tot een reductie van 2700 kiloton. Tot nog toe bracht Essent 1419 kiloton koolstofdioxyde minder in de lucht.

Reageer op dit artikel