nieuws

‘Steek opbrengst nutsbedrijf Maastricht in A2-traverse’

bouwbreed

De gemeente Maastricht moet met de opbrengst van de verkoop van de nutsbedrijven de ondertunneling van de A2 voorfinancieren. Dat schrijft de Limburgse Werkgeversvereniging LWV in een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Maastricht.

Maastricht wil de nutsbedrijven voor een half miljard verkopen aan Essent. Daarover bereikten het college en Essent vorige week overeenstemming. “Als dat geld voor een deel in de voorfinanciering van de A2-traverse wordt gestoken, zijn de problemen rond die autosnelweg door de kern van Maastricht snel opgelost”, schrijft de Limburgse werkgeversvereniging. Maastricht is nu al een knelpunt in de A2, stelt LWV-secretaris J. Hessels. “Door de toenemende automobiliteit zit Maastricht straks volledig vast. Je kunt niet om Maastricht heen, er zijn geen sluipwegen. Over enkele jaren staat de file tot aan Sittard. Het Rijk kent aan de A2 door Maastricht geen prioriteit toe. De A2- traverse staat pas voor 2015 op de agenda. Zo lang kunnen we niet wachten”, aldus Hessels. Hij vindt dat er vanuit Limburg een beslissing moet worden geforceerd. Provinciale vertegenwoordigers hebben op 29 mei aan minister Netelenbos een verlanglijstje overhandigd, waarin haar om 3,8 miljard gulden wordt gevraagd om een dichtslibben van Limburg te voorkomen. Op dat verlanglijstje staat een kleine half miljard voor de A2 bij Maastricht genoemd.

Voorbarig

Een woordvoerder van de gemeente Maastricht vindt de vraag van de LWV voorbarig. “De raad beslist pas op 3 oktober over de verkoop. En verschillende raadsfracties hebben al laten weten dat het geld niet te snel aan allerlei dingen moet worden gespendeerd. Op zijn vroegst komt de besteding van het geld ter sprake bij de begroting voor 2001”, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel