nieuws

Stavanger werkt aan offshorestadion

bouwbreed

Een stadion met een in zee drijvende grasmat. Dat is het ontwerp dat in de Noorse stad Stavanger voor de voetbalclub Viking is ontwikkeld door het plaatselijke bedrijfsleven in samenwerking met stedenbouwkundigen en een architectenbureau.

Volgens het ontwerp staan de tribunes aan de oevers van een havenbassin, waarin het veld drijft op een betonnen ponton van 80 bij 120 meter. Het voordeel is, dat het veld kan worden weggesleept, zodat ook andere publieksevenementen dan voetbalwedstrijden in het stadion kunnen plaatsvinden. Afgezien daarvan is in de stad – centrum voor de Noorse olie- en gaswinningsbedrijvigheid – meer dan voldoende competentie in huis voor de realisering van een dergelijk ‘offshorestadion’, zo werd uit de doeken gedaan bij de presentatie van het idee ten overstaan van de FC Viking en het gemeentebestuur. “In vergelijking met een olieplatform is de constructie van een drijvend voetbalveld bovendien een peulenschil”, zei een van de betrokken deskundigen. In totaal liggen er drie concepten voor een nieuw stadion op tafel bij gemeentebestuur en Viking. De bedoeling is, dat de nieuwe accommodatie in 2003 klaar is. In oktober wordt de definitieve keuze voor een plan gemaakt.

Reageer op dit artikel