nieuws

Rechter van luchthavenproces aan de drank

bouwbreed

Het al negen maanden lopende strafproces vanwege de verwoestende luchthavenbrand vier jaar geleden in Düsseldorf moet weer van voren af aan beginnen.

Na 42 zittingen blijkt een veertigjarige lekenrechter met grote alcoholproblemen niet in staat zijn werk naar behoren te verrichten. Rechter Wolfgang Obermann ziet zich daardoor gedwongen de rechtsgang af te breken. Nooit eerder in de juridische geschiedenis van Duitsland is een proces voortijdig beëindigd vanwege falende bekwaamheid van de toegewezen rechters. De lekenrechter lijdt aan ernstige geheugenstoornissen en heeft mogelijk hersenbeschadiging opgelopen. Behalve grote vertraging brengt de onverwachte ingreep een financiële schade met zich mee die wordt becijferd op bedragen die oplopen tot ruim een miljoen gulden. De veertig van de 97 op te roepen getuigen die al voor de Düsseldorfer rechtbank zijn verschenen, zullen allemaal opnieuw aan de tand worden gevoeld. Bij de brand in 1996 vonden zeventien personen de dood en raakten 88 personen gewond. Het vuur verspreidde zich destijds in het hoofdgebouw van de luchthaven razendsnel via ventilatiekokers. De verdenking bestaat dat ernstig gesjoemeld is met de geldende bouwvoorschriften.

Reageer op dit artikel