nieuws

Nuon zuivert experimenteel met ‘dead end’ nanofiltratie

bouwbreed

Nuon Water gaat in de nieuwbouwwijk Zuiderburen een experimentele zogeheten dead end drinkwaterzuiveringsinstallatie bouwen. Deze krijgt een capaciteit van acht kubieke meter per uur.

Het principe van de nieuwe dead end installatie is gebaseerd op verticale nanofiltratie. Water wordt in een membraan gepompt, dat afgesloten is met een klep. Daardoor komt het water onder druk te staan en wordt het door de poriën naar buiten geperst. Dat levert schoon drinkwater op, maar omdat de installatie nog in de experimentele fase verkeert, bouwt Nuon Water er voor de zekerheid een ‘reverse osmosis’ installatie achter. “We werken hier met oppervlaktewater uit een vijver”, benadrukt O. Hoekstra van Nuon Water, “en we willen alle risico’s uitsluiten.” Uit experimenten bij het waterstation Spannenburg is gebleken dat bestrijdingsmiddelen tegengehouden worden, terwijl het water onder lagere druk door de filters wordt gepompt dan oorspronkelijk berekend. Tevens ontdekten Hoekstra en zijn collega’s dat de reiniging van de installatie minder chemicaliën vereist dan verwacht.

Factor vier

De nieuwe installatie dringt het effluent met een factor vier terug. Voor een grote drinkwaterzuivering als bij het Friese Spannenburg betekent het dat er slechts 175 kubieke meter per uur geloosd hoeft te worden in plaats van 700 kubieke meter zoals nu. De nieuwe waterzuiveringsinstallatie wordt in 2002 in Zuiderburen in gebruik gesteld.

Reageer op dit artikel