nieuws

LED-systeem kán alternatief voor tl-buizen zijn

bouwbreed

Lichtgevende dioden oftewel LED’s kunnen zonder problemen gloeilampen en tl-buizen vervangen. Per Lumen LED-licht moet een investeerder evenwel meer dan één gulden neertellen; hetzelfde als de prijs van 500 Lumen tl-licht.

LED’s ‘leven’ met gemiddeld 100.000 uur beduidend langer dan TL- buizen, die maar een ruime 2500 uur meegaan, en nemen nauwelijks plaats in. De toepassing lijkt vooralsnog beperkt te blijven tot specifieke installaties. Fabrikant Osram Opto Semiconductors ontwierp met de Oostenrijkse verlichtingsingenieur Ch. Bartenbach een LED-systeem voor de verlichting van ruimten. Dat bestaat uit zo’n 14.000 dioden, die wit en gekleurd licht uitstralen. De installatie bestaat uit modules die om en nabij 100 Lumen licht opbrengen; vergelijkbaar met een gloeilamp van 15 Watt. Miniatuurreflectors verspreiden het diodelicht door de ruimte. De verlichtingssterkte van deze installatie beloopt 600 tot 700 Lux, nog iets meer dan de gebruikelijke sterkte van kantoorverlichting.

Kleur

LED’s geven doorgaans licht van één kleur af. Dioden uit galliumarsenide stralen rood licht uit. De combinatie gallium/fosfor levert afhankelijk van de verhoudingen groen of geel licht op. Met galliumnitriet zijn blauw lichtende LED’s te maken. Uit die laatste eigenschappen ontwikkelden onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor toegepaste fysica in Freiburg dioden die wit licht genereren. Dat gebeurt doordat het blauwe LED-licht lichtgevende kleurstoffen activeert. Een deel van het blauwe licht verandert in geel. De menging van beide resulteert in wit licht. LED’s leveren momenteel zo’n 15 Lumen per Watt; vergelijkbaar met een gewone gloeilamp. De industrie verwacht binnen tien jaar een lichtopbrengst van 50 tot 100 Lumen per Watt. De prijs per LED kan door massaproductie nog aanmerkelijk dalen. Met goedkope dioden is een breed spectrum aan lichtkleuren samen te stellen. Een intelligente besturing kan een veelheid aan lichtkleuren teweeg brengen. In de gevallen waarin vooral veel licht is gewenst blijven de gangbare thermische lampen voorlopig de meest geschikte lichtbronnen.

Reageer op dit artikel