nieuws

Elf grootste bouwers willen imago opkrikken

bouwbreed

De elf grootste bouwbedrijven van Nederland willen hun imago bij de financiële wereld verbeteren. De bedrijven streven naar een betere communicatie met beleggers, analisten en financiële pers, en willen meer transparantie in hun jaarverslagen aanbrengen.

Op deze manier hopen de bouwbedrijven opnieuw de belangstelling van beleggers te wekken. De bouwers zijn al enkele maanden in gezamenlijk overleg. In de maand oktober komen ze met concrete voorstellen. Het initiatief is afkomstig van een commissie van VGBouw, de Vereniging Grootbedrijf Bouwnijverheid, waarin alle grote bouwbedrijven vertegenwoordigd zijn. Het gaat om de zeven beursgenoteerde concerns (Ballast Nedam, BAM Groep, Boskalis, HBG, Heijmans, NBM-Amstelland en Volker Wessels Stevin) en de grote niet-beursgenoteerde bouwers Koninklijke IBC, Dura Vermeer en TBI Bouwgroep en Strukton. De beursgenoteerde bedrijven hebben de afgelopen anderhalf jaar op de beurs zeer matig gepresteerd. Bijna alle beursgenoteerde bouwers staan elke week in de top-25 van aandelen met de laagste koers-winstverhouding. Bovendien wordt in de bouwaandelen zeer weinig gehandeld. Kortom, bouwfondsen zijn geen ‘sexy’ aandelen.

Signaal

Een positief signaal vormde onlangs de analyse van Iris, de denktank van Rabobank en Robeco. Iris voorspelde dat “de bouw in de lift zit” en dat de beleggers terugkomen. H. Hazewinkel, bestuursvoorzitter van Volker Wessels Stevin, verwacht dat een grotere transparantie van de kant van de bouwers er inderdaad toe kan bijdragen dat beleggers de bouw herontdekken. “We willen nog meer moeite doen om in beeld te komen”, zegt hij. “We stoppen veel kwaliteit in dit overleg. Alle collega’s zijn daartoe bereid.” “Goede afspraken kunnen bevorderen dat het imago van de bouw in de financiële wereld verbetert”, zegt F. van Blokland, secretaris economische zaken VGBouw. Analisten en beleggers verwijten bouwbedrijven vaak ondoorzichtigheid en gebrek aan transparantie. Zonder deze analyse volledig te delen, geven Hazewinkel en Van Blokland onmiddellijk toe dat het altijd beter kan. Zelfs Heijmans, dat vorig jaar de Henri-Sijthoff prijs kreeg voor het meest transparante jaarverslag en als een van de weinige bouwbedrijven uitblinkt door transparantie en openheid, steekt de hand in eigen boezem. “Ons gedrag wijkt niet supersterk af van andere bouwers. We geven wel wat meer informatie, bijvoorbeeld over onze strategie. Maar ook wij kunnen best wat duidelijker zijn”, zei bestuursvoorzitter J. Janssen eind vorig jaar in een interview met het beleggersweekblad Beursplein 5.

Uniformiteit

De bouwers hopen onder meer onderlinge afspraken te kunnen maken over uniformiteit van definities en begrippen in de jaarverslagen. Andere onderwerpen die aan de orde kunnen komen, zijn hoe de grote bouwers omgaan met onderhanden werken, nieuwe winstnemingsprincipes en waarderingsgrondslagen, met ‘goodwill’, nieuwe internationale normen van jaarverslaggeving en hoe resultaten per bedrijf, per sector en per land inzichtelijker kunnen worden gemaakt. Op deze manier kunnen beleggers ook de prestaties van de bouwbedrijven beter met elkaar vergelijken.

Reageer op dit artikel