nieuws

Dokkum strijdt met architect over sloop

bouwbreed

dokkum – De gemeente Dongeradeel wil het voormalige belastingkantoor in het centrum van Dokkum slopen en stapt daarvoor naar de rechter. Dat is volgens de gemeente nodig omdat geen overeenstemming kon worden bereikt met de ontwerper van het uit de jaren zeventig daterende kantoor, architect Chris Vegter uit Leeuwarden.

Door de sloop moet ruimte ontstaan voor de uitbreiding van het gemeentehuis. Het huidige onderkomen is te klein. Uitbreiding kreeg de voorkeur boven verhuizing uit het centrum van Dokkum naar een locatie aan de rand van de stad en daar een compleet nieuw gemeentehuis bouwen. Voor de uitbreiding viel het oog op het naastgelegen en leegstaande belastingkantoor. In eerste instantie zou het kantoor worden verbouwd, om ruimte te maken voor de centrale balie en de sectoren Ruimte en Samenleving. Nu blijkt dat sloop een betere oplossing is. Architect Vegter wil echter geen toestemming geven voor het neerhalen van zijn geesteskind. “Het is een goed gebouw waar je nog van alles mee kunt doen”, meent de architect. “De gemeente moet eerst maar eens goed nadenken over de vraag wat ze nu precies wil.” Officieel weet hij nog niets van het plan van Dongeradeel om via de rechter toestemming voor de sloop te vragen. Volgens gemeentesecretaris Heeringa van Dongeradeel is er van het begin af aan overleg gevoerd met de architect. “Dat je het als ontwerper niet kunt billijken dat je pand door verbouw wordt verminkt, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar dat argument gaat niet op bij sloop.” Toen bleek dat geen overeenstemming kon worden bereikt, werd besloten tot de gang naar de rechtbank in Leeuwarden. “Anders lopen we het risico dat Vegter tijdens de sloop via een kort geding de zaak stillegt.” In beide gevallen loopt Dongeradeel het risico een schadevergoeding te moeten betalen. “Dat accepteren we.” Na de sloop starten de nieuwbouwwerkzaamheden. Dat gebeurt komend voorjaar. Het ontwerp voor het vernieuwde gemeentehuis is geleverd door Gunnar Daan uit Oosternijkerk. De bouwkosten bedragen ruim 20 miljoen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels