nieuws

Bellen door het Amsterdamse riool

bouwbreed

De grond ligt al vol kabels, dus wijken KPN en de gemeente Amsterdam uit naar het riool. Op 25 september leggen ze bij wijze van proef 5,5 kilometer glasvezelkabel door Amsterdamse rioolbuizen.

De gemeente stelt haar buizen ter beschikking en KPN betaalt een miljoen voor de aanleg van de kabel. De Amsterdamse Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) kwam op het idee na lezing van een artikel over aanleg van telefoonkabels in riolen in Japan. Telecombedrijven waren aanvankelijk niet geïnteresseerd. Maar KPN gaf vorig jaar toch aan interesse te hebben. Mocht de proef lukken, dan kan dat voor KPN een aanzienlijke kostenbesparing opleveren en zal de overlast bij de aanleg van kabels in stedelijke gebieden afnemen, aldus een woordvoerder van KPN. Over eigendomsverhoudingen en toelating van kabels van andere bedrijven moeten de partijen nog praten. Volgens DWR wordt het riool in verschillende Duitse steden al commercieel geëxploiteerd. De proefverbinding loopt via een nevenriool en een persleiding van de stadscentrale bij de RAI naar de centrale bij de Torontobrug over de Amstel.

Reageer op dit artikel