nieuws

‘Zo’n brand gaat niemand in de koude kleren zitten’

bouwbreed Premium

Praten, bellen, brieven schrijven, schoonmaken en weer opstarten. Dit zijn de voornaamste activiteiten waarmee directeur J. Schuurman van de afgebrande kozijnenfabriek De Kock Van Gelder, producent van het PH- schuifraamsysteem, zich dag en nacht heeft beziggehouden.

“Precies een week na de brand hebben we de zaken weer aardig op orde”, zegt hij voldaan. Na het doven van de vlammen volgde een logistiek traject waar geen bedrijf op zit te wachten. “We hadden geluk dat de brand niet is overgeslagen naar het aparte gebouw met de administratie. Vandaar dat we snel konden beginnen met concreet reorganiseren”, zegt een vermoeide, maar montere directeur. Precies een week geleden brandden de belangrijkste gedeelten van het kozijnenbedrijf, gelegen aan de rand van het lieflijke dorpje Beneden- Leeuwen, af: de spuiterij, de afmakerij en de houtopslag. De geschatte schade beloopt vier à vijf miljoen gulden. “Eerst kun je niets anders dan toekijken, iets wat erg moeilijk is. De brandweer neemt even alles van je over. Al snel ritselt het van de pers, die natuurlijk vooral vraagt naar de oorzaak. ‘Geen idee’, kon ik slechts zeggen. Vervolgens arriveerden de mannen van de milieudienst om met mij door te nemen waar asbest zit en of het is vrijgekomen. Dat moet voor de veiligheid dan onmiddellijk worden afgehandeld.”

Verzekering

Na de gesprekken met de brandweer, de politie en de milieudienst heeft Schuurman de volgende dag urenlang doorgebracht met mensen van de verzekering. “Een meevaller was dat we nog maar drie jaar geleden de inrichting van ons hele bedrijf hadden geïnventariseerd. Bij veel bedrijven is het een enorm probleem om een goede indicatie te geven van de schade.” Een week na dato begint voor Schuurman de bedrijvigheid weer aardig op gang te komen. Er klinken weer timmergeluiden door één van de hallen, omdat voorzichtig gestart wordt in het machinale gedeelte. “Langzaam, want veel onderdelen zijn verbrand. De meeste orders hebben we kunnen uitbesteden aan bedrijven die, net als wij, aangesloten zijn bij de Doorwingroep. Een gedeelte wordt verschoven tot na de bouwvak. We hebben hier grandioos personeel lopen, zo’n 85 mensen. Iedereen helpt met schoonmaken. Een nieuwe hal wordt ingericht voor de afmakerij. We hebben een externe locatie gevonden voor de spuiterij.” Naar schatting zullen de orders een week of twee, drie vertraging oplopen. Een enorme meevaller, gezien de omvang van de brand. Claims van opdrachtgevers verwacht Schuurman niet. “In Nederland bestaat, godzijdank, een cultuur van samenwerken en begrip.” “Want een brand gaat niemand in de koude kleren zitten”, mompelt hij op rustige toon. “De binding die het personeel met het bedrijf heeft, is groot. Iedereen woont zo’n beetje in het dorp of de directe omgeving. Het heeft iedereen erg aangegrepen.” Hoe het met Schuurman zelf gaat? “Ach, als het met het thuisfront goed zit, kan een vent alles aan.”

Reageer op dit artikel