nieuws

Winstgroei Ballast loopt vertraging op

bouwbreed Premium

Het Amstelveense bouwconcern Ballast Nedam is met een winstwaarschuwing gekomen. De bouwer zegt dit jaar geen 100 miljoen winst gulden (voor belasting) te verwachten, maar 70 miljoen. Het tegenvallende resultaat is te wijten aan financiële en politieke problemen in Saudi-Arabië en Indonesië.

Het is niet onmogelijk dat de winstgroei nog verdere vertraging oploopt, omdat Suriname’s nieuwe president Venetiaan een herziening wil van de schuld aan Ballast. Het bedrijf gaat er echter vanuit dat de nieuwe regering de verplichtingen nakomt. Voor de aanleg van militaire vliegvelden in het Arabische land heeft het bouwconcern nog steeds 261 miljoen tegoed van de autoriteiten. Bestuursvoorzitter R. Kottman twijfelt er niet aan dat het geld er ook komt, maar ondertussen is de aannemer wel geconfronteerd met hoge rentelasten. Minister Jorritsma van Economische Zaken had in maart de verzekering gekregen dat het uitstaande bedrag zou worden betaald. Kottman: “De betalingen zijn niet volgens schema verlopen. Dat is teleurstellend.”

Teleurstelling

De teleurstelling over de situatie in Indonesië is zo mogelijk nog groter. De autoriteiten legden de sleephopperzuiger Amsterdam vier maanden aan de ketting na een conflict over zandwinningen. De hopper is weer aan het werk, maar de directe schade loopt zeker tussen de zeven ton tot een miljoen gulden per week. Het totale bedrag kan nog hoger worden vanwege boetes en de afwikkeling van juridische procedures. Ook in dit geval had het bedrijf garanties die niet werden nagekomen. President Wahid heeft volgens Kottman herhaaldelijk verklaard dat het schip snel zou worden vrijgegeven. Uiteindelijk duurde de gijzeling vier maanden. “We zijn het slachtoffer van de politieke situatie in Indonesië”, oordeelde de bestuursvoorzitter. Hij doelde onder meer op de competentiestrijd tussen overheden. Kottman kon ook goed nieuws melden uit Indonesië. Het bedrijf heeft er dit jaar grote bouworders verworven. Ballast voert opdrachten uit voor concerns als Siemens en Mitsubishi. In deze gevallen hoeft het bedrijf niet te vrezen voor financieringsproblemen. De bestuursvoorzitter benadrukte dat de problemen in beide landen “geen bal te maken hebben met de structurele verbetering van ons bedrijf. Ons vertrouwen in de toekomst is ongeschokt, ondanks de Saudi’s en de Indonesiërs.”

Beterende hand

Ondanks de tegenvallende resultaten is Ballast aan de beterende hand. De omzet groeide het eerste halfjaar met 14 procent tot ruim 2 miljard in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat steeg met 17 procent tot 42 miljoen. Door hogere belastingdruk daalde de nettowinst licht met 1 miljoen tot 23 miljoen. Het bedrijf heeft 800 miljoen gulden meer aan opdrachten in huis dan vorig jaar (nu 4,9 miljard), datzelfde bedrag aan opdrachten voor de hogesnelsheidslijn niet meegerekend. Wat betreft de toekomst van goeddraaiende baggerdochter houdt Ballast alle opties open. “Niets is uitgesloten, zonder taboes oriënteren we ons op alle mogelijkheden” (inclusief verkoop), zei Kottman, die de noodzaak van schaalvergroting in de sector onderschrijft.

Reageer op dit artikel