nieuws

Water uit zwembad opgeslagen in zakken

bouwbreed

Sportfondsenbad De Wiel in Schagen heeft achthonderdduizend liter zwemwater uit het bad gepompt en opgevangen in vier kunststof zakken om de bodem van het bad opnieuw te kunnen voegen. De zakken staan op een oude tennisbaan naast het bad.

Na de renovatie, door aannemers De Combi uit Heerhugowaard en DRT uit Oss, wordt het water weer in het bad gepompt. Het is de eerste keer in Nederland dat op deze manier een zwembad wordt geleegd wegens restauratiewerkzaamheden. Het bad kwam zelf met idee op de proppen. “We wilden het milieu niet belasten met een miljoen liter zwembadwater van dertig graden met chloor en zuur erin. Daarom hebben we voor deze oplossing gekozen”, legt badmanager T. Beumer uit. “We pretenderen Nederlands meest ecologische bad te zijn. Dan moet je creatief zijn.” De zakken zijn 32 meter lang, bijna zes meter breed en 1,50 meter hoog en ze worden normaal in de agrarische sector gebruikt voor de opvang van mest en water. “Wanneer we het badwater lozen, belasten we niet alleen het milieu. Het kost ook drie weken om het bad weer te vullen met leidingwater, dat vervolgens nog verhit en behandeld moet worden. Nu zijn we in een week klaar.” Om er zeker van te zijn dat de zakken niet worden beschadigd, bivakkeert Beumer tijdens de renovatie in een caravan bij het bad. Indien nodig leidt hij nieuwsgierigen rond.

Reageer op dit artikel