nieuws

Vakbonden bouw verontwaardigd over topinkomens

bouwbreed

De vakbonden in de bouw zijn verontwaardigd over de sterke stijging van de salarissen van de Nederlandse topmanagers. Uit een onderzoek van de Volkskrant bleek zaterdag dat Nederlandse managers in 1999 gemiddeld 13 procent meer salaris ontvingen dan het jaar ervoor.

Topmanagers van diverse bouw- en aanverwante bedrijven, zoals NBM- Amstelland, Volker Wessels Stevin, IHC Caland, Fugro, BAM Holding, Grontmij en Van Wijnen, boekten eveneens riante verhogingen, mijlenver boven cao-percentages. Maar er zijn ook bouwers en baggeraars die minder profiteren. Topmanagers van Boskalis en HBG moesten genoegen nemen met verhogingen onder de cao-grens, van respectievelijk 1,6 en 2,9 procent, althans op papier. “Elke dag krijgen we brieven van leden dat het afgelopen moet zijn met de loonmatiging”, zegt G. Wildeman, vice- voorzitter van de Hout- en Bouwbond CNV.

De bouwwerkgevers moeten volgens hem een signaal afgeven dat ze ook in eigen kring de salarissen willen matigen. FNV Bouw wees vorig jaar, met verwijzing naar de stijging van de topsalarissen (in 1998 ook al 8 procent) als eerste FNV-bond een salarisverhoging af van 3,5 procent. Andere FNV-bonden volgden de – toen nog geheten – Bouw- en Houtbond FNV. De vakcentrale verhoogde vervolgens de centrale looneis tot 4 procent. In de Volkskrant zei FNV-voorzitter L. de Waal maandag dat de bond dit jaar opnieuw met looneisen van circa 4 procent zal komen, ondanks de verantwoorde stijgingen van de topsalarissen. De bouwbonden zullen bij het komend cao-overleg daar niet ver van afzitten, maar onder hun achterban klinkt de roep om forse looneisen. “Het is moeilijk de leden te vragen om te matigen, terwijl de top flink incasseert”, zegt woordvoerder Jan Bos van FNV Bouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels