nieuws

Schapenwol te slap voor in de spouw

bouwbreed Premium

Voor het eerst wordt in Nederland schapenwollen isolatie van Doschawol uit Duitsland in een spouw verwerkt. De bouwvakkers oordelen positief over het materiaal, maar negatief over het product en de toepassing. De opgerolde dekens blijken in de praktijk moeilijk aan te brengen. In hun huidige vorm zijn ze niet geschikt voor toepassing in een spouwmuur.

“Heb je je schaapjes al op het droge?”, “Schaapje, schaapje met je witte wol …”, “Als er één schaap over de dam is …”. De grappen vliegen over en weer bij de bouw van de uitbreiding van de katholieke scholengemeenschap Ashram College in Alphen aan den Rijn. Zeven ervaren bouwvakkers maken voor het eerst in hun leven kennis met schapenwol als isolatiemateriaal.

Lastig

S. van der Loo, uitvoerder bij Vink + Veenman BV Bouw- en Ontwikkelingsmaatschappij in Noorden (gemeente Nieuwkoop), vat hun mening samen: “In zijn huidige vorm is het product niet geschikt voor een spouw. Het is in de breedte, dikte en lengte te slap. Op zich is het spul goed, maar het is moeilijk te verwerken en laat zich lastig in de spouw aanbrengen. Je prikt het niet zomaar over de spouwankers heen.” Het product is voor deze toepassing niet voldoende doordacht en ontwikkeld. De schapenwollen dekens worden geproduceerd in het zuiden van Duitsland. Ze bestaan uit een viltachtige laag en meerdere lagen geelwitte wol, vernaald met de eigen vezels. Een bouwvakker laat zien dat de wol gemakkelijk loslaat van de donkere laag. Daardoor zakt hij iets naar beneden. “We nieten het vilt zoveel mogelijk vast”, legt hij uit. Met een lang stanleymes maakt hij sneetjes in de wol op de plaatsen van de spouwankers. “Volgens de leverancier konden we minder ankers toepassen, maar ze zijn ook nodig om het buitenspouwblad op zijn plaats te houden.”

Papiermes

“Het verwerken is een probleem. Je kunt de dekens moeilijk snijden, knippen of zagen. Als je erdoorheen boort, draait de wol om de boor heen.” De bouwvakker laat zien, dat de dekens wel met een groot papiermes gesneden kunnen worden. De uitvoerder toont een keukenschaar, waarmee de wol wel te knippen valt. Volgens de leverancier, Wouter Kroon van Kortleve uit Eck en Wiel, moeten de ankers met een speciale tang gepunt worden. De dekens zouden dan wel makkelijk over de ankers geduwd kunnen worden. Tot nog toe is dat niet gelukt. “Dat het moeilijk te verwerken is, daar vinden we wel wat op. Enkele mensen zeiden meteen: ‘dat is waardeloos, weg ermee’, maar we zeggen nu met elkaar: ‘het materiaal is goed, maar het product is onbruikbaar’. Het is te slap, daarom gebruiken we rozetten en touwtjes om het op zijn plaats te houden. Misschien is het meer iets voor de houtskeletbouw”, aldus uitvoerder Van der Loo. De kennismaking met het materiaal roept meteen reacties op over andere isolatiematerialen. “Ik heb zelf veel last van glas- en steenwol. Veel mensen hebben er problemen mee. Houdt het materiaal eens tegen de zon. Allemaal vezels, die adem je toch in. Ik ben er haast van overtuigd dat die materialen over vijf jaar niet meer gebruikt mogen worden”, verwacht de uitvoerder.

Eerste keer

Voor de architect, D. J. van Es van Architectuur & Advies uit Blaricum, is het ook de eerste keer dat hij met de wol werkt. “De randen krullen op en het ziet er inderdaad een beetje slap uit. Maar het sluit wel goed aan”, is zijn reactie. “Jammer, dat we niet genoeg geld hebben om het ook in het dak toe te passen.” Van der Loo valt hem bij. “Als je het niet probeert, weet je niet of het werkt.”

Reageer op dit artikel