nieuws

Onder water gelaste folie houdt zich goed

bouwbreed

De gww-sector reageerde bij de introductie positief op het afzinken van folie. Het ontbrak evenwel aan een geschikte techniek om de losse banen onder water te lassen. G. Kamphuis van FolieSeal uit Almelo werkte dat gemis weg met een onderwater lastechniek voor folies uit PVC en PE. Laboratoriumproeven wijzen uit dat de lasverbindingen zich goed houden. Ze blijken ook sterker dan lijmconstructies.

Enkele jaren geleden ontwikkelde Kamphuis een nieuwe afzinkmethode voor folie. FolieSeal bekleedde eerder voor Ballast Nedam nabij Schiphol dertigduizend vierkante meter slibbassin. Kamphuis’ techniek is nog niet helemaal uitontwikkeld, zegt technisch adviseur L. Roverts van FolieSeal. De huidige methode werkt evenwel naar behoren, terwijl de markt voor gelaste folie groeit. Anders dan PVC-folie laat het steeds meer gebruikte PE-folie zich niet plakken. Kamphuis legde zijn lastechniek aan Kiwa voor. Die adviseerde hem contact op te nemen met Roverts, die op dat moment vrij was voor andere activiteiten. Roverts leidt in de komende vier jaar mensen op en vraagt certificatie aan. Vooralsnog ontbreekt het aan een gespecialiseerde onderwijsinstelling. Het Nederlands Lasinstituut houdt zich zijdelings met folielassen bezig, evenals enkele bedrijven. Roverts noemt folie verleggen vooral een kwestie van confectionering. Personeel moet ook de verschillende foliesoorten kunnen herkennen. Het gebeurt nog wel eens dat lassers PVC en PE aan elkaar proberen te hechten.

Duikers

FolieSeal biedt onderwaterlassen aanvullend aan. Dit werk valt onder de verantwoording van duikers. Dat is duur en gebeurt alleen in uiterste nood. Als de mogelijkheid bestaat wordt die evenwel voorgeschreven, stelt Roverts. Het lassen gebeurt met warmte. Het systeem verdrijft met druk eerst het water, zodat het niet de warmte van de las kan afvoeren. Geen gemakkelijk karwei, omdat de duikers telkens maar een kort stuk kunnen doen en steeds de positie van de vorige las moeten bepalen. De techniek wordt zodanig verbeterd dat de duikers ook in een hoek of een doorvoer kunnen lassen. Vooralsnog werkt de methode alleen op een plat stuk of tegen een talud. Met de huidige techniek zegt Kamphuis probleemloos LDPE van 0,50 millimeter te kunnen lassen. Geleidelijk aan ziet hij steeds meer lasapparatuur in uiteenlopende prijs/kwaliteitsklassen op de markt verschijnen. Daaraan valt echter nog wel wat te verbeteren. Kamphuis en Roverts pasten hun lasmachine aan hun werkwijze aan. Het vitale onderdeel ziet eruit als een op zijn kant geplaatste strijkbout met daarachter twee rollen. De wig verwarmt het oppervlak van de onderste en bovenste folieplooi. De rollen drukken de banen op elkaar. Voor het lassen moet de folie worden schoongemaakt. De toepassing bepaalt de kwaliteit van het laswerk. Zo worden verbindingen die langdurig intact moeten blijven in twee banen gelast. In de tussenruimte wordt lucht gepompt. Een las is goed, wanneer de druk tien minuten onveranderd blijft.

Water

Kamphuis noemt het afzinken van folie een alternatieve techniek. De aannemer kan geen water wegpompen wanneer er vervuiling in de omgeving zit. Hetzelfde speelt wanneer een overmaat aan water wordt verwacht. Folie verleggen houdt meer in dan alleen banen kunststof afrollen en aan elkaar hechten. Foliewerk kost een aannemer geld en moet dus zo kort mogelijk duren. Bij droog verleggen bijvoorbeeld moet de eerste met de verlegger een logistiek voor het grondwerk uitdenken. Het ligt ook op de weg van de verlegger de opdrachtgever bij te praten over eventuele alternatieven. Toepassing van een goedkope, want dunne, foliesoort kan aanzienlijke meerkosten veroorzaken. Nogal wat bestekken schrijven HDPE van een halve millimeter voor. Een duurdere folie kan tot een goedkoper eindresultaat leiden, omdat de aannemer door kan werken en geen problemen ondervindt van weersinvloeden. Het weer kan de verlegger parten spelen, weet Roverts. Ook een zomerse dag kan onder de categorie onwerkbaar weer vallen. Als de zon lang op de folie staat, kan de stabiliteit ervan verminderen. Folie verweekt bij zo’n 110 graden Celsius. In sommige bestekken staat de eis dat folie mag worden gelast tussen 5 en 25 graden Celsius. Laswerk moet dan ’s nachts gebeuren. Bij regenachtig en koud weer in een verwarmde tent lassen veroorzaakt meer problemen dan het oplost. Onder het afdak ontstaat dan een te grote vochtigheid. Condenswater voorkomt aan de andere kant scheuren. Vocht dat ’s nachts onder de folie ontstaat, verweekt harde kleibulten. Andersoortige, maar niet minder zwaarwegende problemen veroorzaken ontwikkelingen in de folieproductie. Bestekschrijvers lijken aan nieuwe materialen voorbij te gaan en schrijven folies voor die de markt niet of nauwelijks meer aanbiedt. Daar valt voor de verleggers nog een hele wereld te winnen.

Reageer op dit artikel