nieuws

Invoering Bouwbesluit dwingt ‘sanitair’ tot samenwerken

bouwbreed

Aanvankelijk bestond in het sanitair weinig reden voor samenwerking. Dat veranderde echter na de invoering van het Bouwbesluit. Vanaf dat moment kon de woningkoper besluiten om bijvoorbeeld af te zien van een standaard badkamer. In de woning komt later wel sanitair, maar de nieuwbouwinstallateur plaatst dat niet. En als leverancier treedt niet zelden de bouwmarkt op. Het ‘Sanitair Goldlabel’ moet dit tij keren, zegt secretaris P. van Wijk van de gelijknamige stichting.

Het twee jaar geleden voorbereide keurmerk moet de positie van bijvoorbeeld installateurs bij projectontwikkelaars en aannemers verbeteren. Zo krijgt de woningkoper meer keuze tegen de gangbare marktprijzen. Ontwikkelaars en bouwers constateren dat meerwerk als sanitair steeds meer problemen oplevert. Onderzoek leert dat ruim negentig procent van de toekomstige kopers een andere woningindeling wil. De conclusie dat de bouw op dit punt achterloopt, noemt Van Wijk gerechtvaardigd. In de afgelopen twee jaar kweekten de initiatiefnemers consensus en stelden procedures op. Mede daarmee kunnen de deelnemers waarmaken wat ze toezeggen. Het voorkomt dat de uitgangspunten verwateren, iets wat volgens Van Wijk snel gebeurt in de bedrijfstak. In de organisatie zitten de fabrikanten van sanitaire A-merken, de technische groothandel en de projectmatige installateurs.

Opleidingsniveau

Het Sanitair Goldlabel denkt in ruim vijf jaar zo’n 80 procent van de markt te bedienen. Groothandelaren en installateurs participeren in de stichting; de fabrikanten zijn sympatisanten. Bedrijven voeren projecten uit aan de hand van de procedures. Daar staat een kwaliteitsnorm in voor onder meer het opleidingsniveau van het personeel. De installateur wordt zo de gesprekspartner voor de projectontwikkelaar én de consument. Het Sanitair Goldlabel is participant- én projectgebonden. Een bedrijf kan niet stellen dat het alle werken volgens dit keurmerk uitvoert, terwijl dat niet volgens de bijbehorende regels gebeurt.

Overleven

De nieuwbouwinstallateur leerde als onderaannemer te rekenen en te overleven, weet Van Wijk. In zijn werk denkt hij uitermate rationeel en effectief. Als hij dan over voldoende expertise voor luxe badkamers beschikt, kan hij ook die tegen interessante prijzen realiseren. In de ‘vrije sector’, de overige aanbieders van badkamers, is sprake van grote prijsverschillen en soms lange wachttijden. Verder valt een koper die voor een afgedopte badkamer kiest buiten de GIW-garantie. Tot aan de oplevering laat de aannemer geen ‘vreemde’ installateur toe. De consument is dus beter af is met een badkamer die een Gold-installateur in het bouwtraject realiseert tegen een prijs die niet hoger uitvalt.

Reageer op dit artikel