nieuws

Grond voor luchtschiphangar aangekocht

bouwbreed Premium

Rigid Airship Design bv kan de vier hectare grond kopen waarop de hangaar moet komen voor het maken van luchtschepen. De gemeenteraad van Lelystad heeft de grondtransactie goedgekeurd. Het betreft een eerste tranche van de mogelijk 220 hectare die het bedrijf in de toekomst denkt nodig te hebben.

Rigid Airship Design denkt in de loop van volgend jaar te kunnen beginnen met de bouw van een hangar van 46 meter hoog en een grondoppervlakte van 240 x 74 meter. Daarin zal een ‘stijf’ luchtschip worden gebouwd van 180 meter lang en een grootste diameter van 30 meter. Het eerste exemplaar zal in 2003 gereed zijn om in duizend vlieguren het certificaat van luchtwaardigheid te gaan behalen. Dit luchtschip zal in 2004 vliegklaar opgeleverd kunnen worden. Rigid Airship Design gaat ervan uit dat in de komende jaren een markt is weggelegd voor eigentijdse luchtschepen als multifunctioneel alternatief voor transport, datacommunicatie en toerisme. De feitelijke bouw van de hangaar was bij de presentatie van de plannen van Rigid Airship Design maart vorig jaar nog in september dat jaar voorzien. Afgeven van de bouwvergunning vergde echter nog het nodige overleg tussen de gemeente en de luchtschepenbouwer in verband met mogelijk duperen van agrarische bedrijven met windmolens. Volgens algemeen directeur E. Constandse van Rigid Airship Design gaat het bedrijf nu een andere fase in. Was het tot nu toe de aandacht gericht op het uitwerken van een concept door ingenieurs en ontwerpers, met de bouw van de hangaar moeten we een echte onderneming worden.

Reageer op dit artikel