nieuws

Fusie HBG en Boskalis ketst af

bouwbreed

De fusie tussen het Rijswijkse bouw- en baggerconcern HBG en baggeronderneming Boskalis uit Papendrecht is afgeketst. Belangrijkste oorzaak van het niet doorgaan van de fusie is een verschil van inzicht over de aanpak van de verliesgevende activiteiten van HBG in Duitsland. De beslissing is in volle harmonie tot stand gekomen. “We agree to disagree”, zei HBG-bestuursvoorzitter J. Veraart gisteren in een gesprek met journalisten.

Boskalis meent dat harde maatregelen nodig zijn om opnieuw een gezonde basis te creëren bij de Duitse dochters van het Rijswijkse concern. HBG heeft bij de oosterburen al een miljard gulden verloren. Vorig jaar daalde de omzet met ruim 20 procent. Recent boekenonderzoek van Boskalis naar onder meer de Duitse activiteiten van HBG heeft de Papendrechters niet kunnen overtuigen. “Een van de uitgangspunten van de fusie was winstherstel binnen afzienbare tijd in Duitsland, gekoppeld aan een slagvaardig beleid”, zegt bestuursvoorzitter R. van Gelder van Boskalis. Hij heeft er niet veel vertrouwen in dat de beoogde fusiepartner op korte termijn orde op zaken had kunnen zetten. “De marktontwikkelingen geven niet veel vreugde en de vooruitzichten zijn niet hoopvol.”

Streep

HBG-bestuursvoorzitter J. Veraart was maandag minder pessimistisch. “We zijn enkele jaren geleden met volle overtuiging de Duitse markt opgegaan. Het is de grootste bouwmarkt van Europa en die ligt er nu slecht bij. Maar dat komt wel weer goed.” Veraart liet doorschemeren dat Van Gelder het liefst meteen een streep door de Duitse bouwactiviteiten had gezet. “Maar zelfs als je dat al zou willen, kan dat niet van de ene op de andere dag.” HBG heeft al maatregelen genomen om de situatie in Duitsland te verbeteren. De utiliteitsbouwactiviteiten worden ondergebracht in een nieuw op te richten groepsmaatschappij, HBG Bau. Hierdoor wordt volgens het concern een goede marktpositionering gewaarborgd. Maar het bedrijf zal dit jaar nog circa 40 miljoen gulden verlies lijden. “Het break-even point is nog niet bereikt”, zegt Veraart. De komende jaren zal in de visie van de HBG-leiding de situatie in Duitsland verbeteren en zullen de Duitse dochters weer bijdragen aan de winst. Beide bedrijven betreuren het niet doorgaan van de fusie, waartoe op 15 mei was besloten. “Dit was een mooie volgende stap geweest”, aldus Veraart, die zich lange tijd heeft verzet tegen een vijandige overname door Boskalis. “Maar ik heb me altijd gerealiseerd dat als je een fusie sluit, die fusie ook moet slagen. Daarna kom je pas toe aan het implementeren van de fusie. Het slagen van de fusie is het toelatingsexamen.” Van Gelder zegt nog steeds te geloven in de voordelen van een samengaan met HBG. “Maar de fusie is nu van de baan.” Over de nabije toekomst wil hij zich nog niet uitlaten. Boskalis blijft echter streven naar schaalvergroting. De strategie blijft gericht op verdere groei.

Op pagina 2: HBG heeft fusie niet nodig.

Reageer op dit artikel