nieuws

Forse schade schaduw over feest oplevering huis Saendelft

bouwbreed Premium

Het eerste huis op de Vinex-locatie Saendelft is vrijdag eindelijk opgeleverd. De problemen met de naastgelegen Forbo-fabriek, die het plan bijna een jaar heeft vertraagd, zijn opgelost. De familie Posma heeft de sleutel, terwijl ontwikkelaars en gemeente nog steggelen over de tientallen miljoenen schade die is opgelopen.

Vlakbij de vinylfabriek staan de nog te slopen casco’s en funderingen voor 290 huizen. Ze vallen nauwelijks op tussen de andere negenhonderd huizen die inmiddels in aanbouw zijn. Uitvoerder T. van der Himst van aannemer Van der Gragt weet het nog precies. “We zijn hier op 6 november 1998 begonnen. Drie maanden later werd de bouw stilgelegd door bezwaren over mogelijke stankoverlast van de Forbo-fabriek.” De rechter besliste dat de ruimte naast de fabriek onbebouwd moet blijven en de 290 geplande huizen uit het plan geschrapt moeten worden. De 110 gedupeerde kopers kregen de eerste keus bij latere fasen. In totaal komen op Saendelft bijna vijfduizend huizen. De uitvoerder heeft zelf in die elf maanden een project in Limmen aangepakt. “Een drama natuurlijk. December 1999 mochten we weer verder en is in recordtijd afgebouwd.” De oplevering net voor de bouwvak is gelukt, maar Van der Himst zal nog weken bezig zijn met afronding. De bewoners zullen het dee eerste tijd zonder telefoon moeten stellen en alle nutsvoorzieningen draaien voorlopig op noodvoorzieningen.

Wonden

De eerste oplevering is tijd voor een feestje, maar op de achtergrond likken de ontwikkelaars OBAN en OGS met daarin de gemeente Zaanstad, Wilma Vastgoed, Bouwbedrijf Van der Gragt, Hein Schilder en Vos bouwmaatschappij hun wonden. De schade van maanden stilliggen, aanpassing en schrappen van deelplannen is al gauw enige tientallen miljoenen. F. Wijle van Amstelland Wonen: “De onderhandelingen over het bedrag en de vraag wie voor welke kosten opdraait, is nog in volle gang.”

‘Geluk gehad’

Stralend staat Gerda Prins in de woning van de familie Posma. Binnenkort krijgt zij de sleutel van een huis in dezelfde rij. De Prinsen hadden gekocht in het deel dat nu wordt gesloopt. “We hadden de keuken uitgezocht en alles geregeld. Toen werd de bouw stilgelegd. Het werd een zenuwslopend jaar. Nu ligt de fundering onder een dijk.” Mevrouw Prins koestert geen wrok. Komende week kan de familie de sleutel in ontvangst nemen van een ander huis. “We hebben geluk gehad.”

Reageer op dit artikel