nieuws

E-inkoop: einde van de tussenhandel?

bouwbreed

Moeten de tussenhandel en de leverancier bang zijn voor een krachtenbundeling van de grote aannemers die direct bij de fabriek gaan bestellen en een bodemprijs bedingen? Medewerker Pieter van Scherpenberg laat vier verschillende visies de revue passeren.

BAM ziet voorlopig niets in het uitschakelen van de tussenhandel. L. Ploeg, vestigingsdirecteur van BAM Techniek Rotterdam: “De groothandel organiseert onze voorraad nog veel te goed. Maar op de langere termijn, als het op een andere manier goedkoper en beter kan, sluit ik het niet uit. Als de tussenhandel echter het ‘Sorbo-concept’ gaat inzetten, missen ze die boot niet,” geeft Ploeg gratis advies. Heijmans waarschuwt zelfs voor een te grote bundeling van krachten. J. van Geel: “We kijken wel naar co-buying, maar zijn daar heel voorzichtig in. Als je met de complete branche de leveranciers gaat afknijpen, snijd je jezelf uiteindelijk ook in de vingers. Want lagere prijzen geef je door aan je afnemers, dus per saldo daalt je omzet en winst. Je moet met zulke praktijken ook nog rekening houden met aantijgingen van kartelvorming. De enige die baat heeft bij de effecten van een lagere prijs is de klant. Dat kan je ook bereiken als je het selectief aanpakt en goedkoper gaat aanbieden dan je concurrent. Je moet slimmer zijn dan hem, niet gelijkschakelen”, doceert de concern-informatiemanager van Heijmans.

Auto-industrie

De auto-industrie staat erom bekend zijn inkoopkracht gebundeld te hebben op een website. Daarmee kunnen besparingen worden bereikt. Volgens HBG’s hoofd ICT C. van Geel is die sector niet vergelijkbaar met de bouw: “Er zijn in onze branche te veel partijen die kleine hoeveelheden afnemen. Natuurlijk zie ik het voordeel van gezamenlijk inkopen, en binnen HBG kijken we naar samenwerking tussen Woningbouw en Bouw en Vastgoed. In de betonbouw zie ik daar bijvoorbeeld al mogelijkheden.” IBC zoekt samenwerking met andere bouwondernemingen en toeleveranciers voor een gezamenlijk inkoopplatform. Directeur ICT H. van Rooij ziet daarin ook voor kleinere of nog onbekende bedrijven kansen: “Omdat je marktplaats transparant wordt, kan iedereen inschrijven op aanbestedingen. Je kunt dan contracten sluiten met leveranciers die je nog niet kende.”

Reageer op dit artikel