nieuws

Deventer kiest voor reparatie Hanzebrug

bouwbreed

De scheuren in de Hanzebrug op een industrieterrein in Deventer worden gerepareerd. Vervanging van de brug, waarvan eerder sprake was, is van de baan. De kosten van reparatie bedragen bijna driekwart miljoen gulden. Aannemer Takke voert het werk uit.

De reparatie zal voornamelijk ’s nachts plaatsvinden. De Hanzebrug bestaat uit een hoofdbrug met drie rijstroken en een spoorbrug, die niet meer wordt gebruikt. De bruggen zijn 23 jaar geleden door de toenmalige Machinefabriek Deventer gebouwd. De normale levensduur wordt geschat op zo’n vijftig jaar. De scheuren zijn dit voorjaar tijdens een routine- inspectie ontdekt. Zowel de gemeente als Rijkswaterstaat heeft onderzoek gedaan. De scheuren worden eerst gemarkeerd door middel van magnetisch onderzoek, waarbij vocht wordt gebruikt. Dit gaat in de scheur bruisen, zodat die volledig zichtbaar wordt. De scheuren worden vervolgens dichtgelast, waarbij de brug open wordt gezet en de aannemer met hoogwerkers aan de slag gaat. Over de precieze oorzaak van de scheuren kan of wil de gemeente geen uitspraken doen. Gedacht wordt aan een grotere druk op de brug door zwaardere vrachtwagens met ‘enkele’ wielen, die bovendien kleiner zijn dan vroeger. Daardoor kunnen in hoge frequentie piekbelastingen ontstaan. Het intensieve vrachtverkeer is de afgelopen weken omgeleid. Een oud-werknemer van de Machinefabriek noemt als mogelijke oorzaak het gebruik van een combinatie van twee elkaar niet-verdragende metalen. De scheuren zijn aan de onderkant van de hoofdbrug ontstaan. Het wegdek is verwijderd en wordt na reparatie geheel vernieuwd.

Reageer op dit artikel