nieuws

Britse regering steekt 460 miljard in infra

bouwbreed Premium

De Britse regering gaat de komende tien jaar het ongekende bedrag van 460 miljard gulden uitgeven aan een grootschalige modernisering van de nationale transportinfrastructuur. Het bedrijfsleven zal daarnaast nog eens voor 168 miljard gulden extra participeren in diverse semi- publieke projecten.

Het ‘grootste investeringsplan sinds generaties’ is in het Lagerhuis gepresenteerd door de Britse vice-premier Prescott. “Dit is uitstekend nieuws voor de bouwsector, die eindelijk kan plannen voor de lange termijn”, aldus de bewindsman, die ook de transportportefeuille beheert. In zijn plan ‘Transport 2010’ is voor een deel al met bestaande budgetten gerekend, maar 175 miljard gulden is nieuw geld. De verdeling is grofweg: eenderde voor verbetering van de spoorinfrastructuur en verhoging van de passagiers- en vrachtcapaciteit (met respectievelijk 50 en 80 procent, voor 2010); eenderde voor modernisering van lokale transportsystemen en eenderde voor diversen als bijvoorbeeld uitbreiding van het wegennet. Voor het laatste is ruim 73 miljard gulden gereserveerd. Honderd nieuwe rondwegen worden aangelegd om de centra van steden en dorpen te ontlasten van doorgaand verkeer. Daarmee is de Labourregering teruggekomen op beloften het rondwegprogramma van de vorige, conservatieve regering juist te schrappen. Ook het eerder afgewezen verbreden van snelwegen is weer helemaal terug, getuige extra rijstroken over een totale lengte van ruim vijfhonderd kilometer. Prioriteit hebben hier de A1 van Londen naar Edinburgh (via Leeds) en de hopeloos verstopte M6 (M1) van Londen via Birmingham naar Manchester.

Krakkemikkig

Het succes van recente (snel)tramprojecten in Manchester en de zuid- Londense voorstad Croydon heeft Prescott nu doen besluiten nog eens 25 tramsystemen te bestellen, verspreid door heel het land. Ambitieus is ook een spoorringbaan rond Londen. Het krakkemikkige openbaar- vervoersysteem in de hoofdstad zelf krijgt een injectie van ruim tien miljard gulden. In totaal wordt 105 miljard gulden gereserveerd voor een grootschalig onderhoudsprogramma van de belangrijkste Britse doorvoerwegen. De enorme investeringen zijn volgens Prescott noodzakelijk na decennia van verwaarlozing.

Reageer op dit artikel