nieuws

Bouw ligt stil, maar toch wordt er ook doorgewerkt

bouwbreed

De bouw ligt de komende maand voor het grootste deel stil. Toch is er een tendens te bespeuren dat bouwbedrijven voor een kortere tijd sluiten of zelfs helemaal niet meer collectief op slot gaan. Vooral de grotere bedrijven werken door, al is het wel in een lagere versnelling en met minder mensen.

“Van de gehele aannemerij in Nederland geldt dat 80 tot 90 procent minimaal drie weken dicht gaat, soms zelfs vier weken”, zegt P.J. Ros, die namens de NVOB en organisaties in de gww-sector het terugval-advies 2000 heeft opgesteld. Dat geeft de partijen zelf de gelegenheid de zomervakantie te regelen en levert zo een belangrijke bijdrage aan de vakantiespreiding in de bouw. De bouwbedrijven in Midden-Nederland beginnen vandaag aan hun vakantie, Zuid-Nederland ging vorige vrijdag al grotendeels op slot en Noord-Nederland (inclusief delen van Noord- Holland, Flevoland en Gelderland) mag van 31 juli tot en met 18 augustus op vakantie.

Kentering

Het zijn volgens Ros vooral de onderhoudsdiensten die door blijven werken, in opdracht van bijvoorbeeld grote woningbouwcorporaties. Toch meent I. Van den Besselaar, secretaris sociale zaken VG Bouw, dat er sprake is van een kentering, ook bij de bouwvakkers. “Waar vroeger alles 100 procent op slot zat, is dat nu 85 procent. Maar de bouwvakker wil toch het liefst nu op vakantie. Bouwvakkers zijn over het algemeen toch behoorlijk conservatieve mensen, die zitten het liefst nu op de camping, zelfs bij slecht weer.” Hij vervolgt: “Wij hebben al jaren geleden gezegd dat het niet verstandig is massaal te sluiten. Dichtgaan is niet marktconform. Maar voor veel bouwbedrijven is openblijven moeilijk te organiseren. Je hebt te maken met onderaannemers, toeleveranciers, de betoncentrale en het werken in ploegen. En soms vindt de bedrijfsleiding het ook wel gemakkelijk om het bedrijf dicht te doen. Als je wilt blijven doorwerken, moet je er wel voor zorgen dat je sleutelposities bezet blijven. Er is natuurlijk wel een probleem als de kraanmachinist ontbreekt.”

Doorgaan

De komende weken zullen volgens Van den Besselaar onderhoudswerkzaamheden aan scholen, verbouw- en renovatiewerkzaamheden van stadions gewoon doorgaan, althans op bescheiden(er) schaal. In de woningbouw is dat volgens hem sterk afhankelijk van de onderaannemer. En in de utiliteitsbouw komt het voor dat de opdrachtgever verlangt dat er wordt doorgewerkt. Van den Besselaar signaleert dat er een duidelijke tendens bestaat bij de grotere bedrijven de periode waarin zij geheel zijn gesloten, te bekorten.

Op pagina 2: NBM-Amstelland: Zomersluiting steeds minder heilig.

Reageer op dit artikel