nieuws

Bonden woedend over blokkade A-blad kwarts

bouwbreed

De bouwbonden zijn woedend op de werkgevers. Na twee jaar praten en uitproberen van de maatregelen in de praktijk, hebben de werkgevers de invoering van het A-blad geblokkeerd. De overheid moet nu snel beleidsmaatregelen nemen.

De bouw heeft voor een aantal specifieke werkzaamheden dispensatie gekregen van de grenswaarde voor het kankerverwekkende kwartsstof van 75 microgram per kubieke meter lucht. Die eindigt op 1 januari 2001. “De overheid heeft de bedrijfstak gevraagd voor 1 juli zelf met beleidsregels te komen die tot die grenswaarde moeten leiden. Nu de werkgevers het A-blad hebben getorpedeerd, zullen we de overheid vragen zelf de beleidsregels vast te stellen”, zegt FNV Bouw-bestuurder D. van Haaster.

Unaniem

De houding van de werkgevers steekt hem temeer, omdat er een unaniem SER-advies ligt over kwartsstof. Dat is ook de basis geweest van een convenant. “Het heeft nu allemaal lang genoeg geduurd. We zijn een paar jaar bezig geweest met het A-blad. Daarbij zijn we zeker niet over één nacht ijs gegaan. In het A-blad zijn maatregelen opgenomen die in de praktijk zijn beproefd en die economisch haalbaar zijn”, verklaart Van Haaster de woede van de bond. Zo zou in het A-blad worden opgenomen dat bij frezen en slijpen van steenachtige materialen met behulp van water, de hoeveelheid stof aanzienlijk kan worden verminderd. Ook kan boren in beton worden gereduceerd als in de betonelementen van tevoren de uitsparingen worden aangebracht.

Metselblokken

Het is niet voor het eerst dat een A-blad door werkgevers wordt geblokkeerd. Enkele maanden geleden gebeurde dat ook met het A-blad metselblokken waarin lichtere blokken werden aanbevolen. Tot grote woede van de bonden – maar ook van de Aannemers Vereniging Metselwerken – kwam dit A-blad er evenmin. “De bouw mag dan volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken koploper zijn bij de investeringen in arbeidsomstandigheden, als het op dit soort praktische zaken aankomt, geven de werkgevers niet thuis”, luidt Van Haasters constatering.

Reageer op dit artikel