nieuws

België schreeuwt om personeel

bouwbreed

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), de aannemersorganisatie in Vlaanderen, is ernstig bezorgd over het toenemend aantal vacatures in de bouw, terwijl de werkgelegenheid wel stijgt.

Zo lag het aantal vacatures in mei van dit jaar eenderde hoger dan in mei 1999. Het aantal werkzoekende bouwvakarbeiders daalde in één jaar met ongeveer 20 procent, aldus de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). De aannemers in Vlaanderen hebben daarom jongeren die net een bouwopleiding hebben voltooid, opgeroepen ook daadwerkelijk voor een bouwberoep te kiezen. Tegelijk lanceert de VCB een dringende oproep tot de jongeren om vanaf volgend schooljaar meer dan voorheen reeds in het tweede en derde jaar van het beroepsonderwijs met een bouwopleiding te beginnen. Voor de installatieberoepen (centrale verwarming, loodgieters) bestaat in het algemeen een redelijk opleidingsaanbod op de scholen. Bij het groot aantal afgestudeerden in de houtopleidingen moet rekening worden gehouden met het feit dat ook de meubelsector hier afgestudeerden afneemt. Voor beroepen als metselaar, bekister, ijzervlechter, bouwplaatsmachinist, kraanbestuurder en wegwerker komen er veel te weinig afgestudeerden uit het secundair beroepsonderwijs. Het meest nijpend is de toestand bij de zogeheten voltooiingsberoepen zoals tegelzetter, stukadoor, vloerenlegger, natuursteenbewerker, en dakdekker. Het aanbod hier vanuit de scholen is volstrekt onvoldoende om de eenvoudige reden dat er voor deze beroepen in het secundair onderwijs vaak geen opleiding is georganiseerd.

Reageer op dit artikel