nieuws

Spar van der Hoek zag wens niet vervuld

bouwbreed

Als er iets was dat burgemeester B. Spar van der Hoek graag wilde, was het bekendheid voor zijn Middelburg. Hij stelde zich een florerende stad voor met mooie kantoren en veel woningen. En was volgens wethouder P.M. Bruinooge van Ruimtelijke Ordening zelfs bereid daarvoor restricties van de provincie aan zijn laars lappen.

Drie jaar geleden kwam Spar van der Hoek naar de Middelburg om daar als burgemeester de stad op de Nederlandse kaart te zetten. De hoofdstad van Zeeland moest weer floreren, redeneerde hij. De infrastructuur in en om de stad was rampzalig. Belangrijke publieke organen zoals het waterschap en Rijkswaterstaat wilden weg uit de stad. “Toen hij hier kwam, kon ik mij vinden in zijn einddoelstelling: Middelburg ontwikkelen tot bloeiende en groeiende stad. Hij zorgde ervoor dat bureau BVR een langetermijnvisie opstelde. Dat was een goed begin”, vertelt wethouder Bruinooge. “Later bleek dat hij bereid was concrete afspraken met de provincie en onze gewestelijke partners over woningbouwaantallen aan zijn laars te lappen. Als het goed was voor Middelburg, moest het ook maar gebeuren. Met die redenering was ik het absoluut niet eens.” Vanaf dat moment verschilden Bruinooge en Van der Hoek steeds vaker van mening. De patstelling was voor Bruinooge op den duur reden het vertrouwen in de burgemeester op te zeggen.

Vertrouwen

“Maar de burgemeester heeft ook goede dingen voor de stad gedaan”, relativeert Bruinooge. Zo stak hij een stokje voor de verhuisplannen van het waterschap Zeeuwse Eilanden naar Goes, door het een mooie en goedkopere nieuwbouwlocatie aan te bieden. Ook het kantoor van Rijkswaterstaat behield hij voor zijn gemeente. Onder zijn bewind is besloten dat de spoorzone de komende jaren een metamorfose ondergaat. Tevens maakte zijn college plaats voor nieuwe bedrijventerreinen en nieuwbouwwijken. Ook de infrastructuur werd verbeterd. “Voor die laatste punten komt ook de rest van het college en de ambtenaren de eer toe. Daarnaast moet ik zeggen dat een aantal projecten die in de regionale pers aan hem wordt toegeschreven, al voor zijn komst op het programma stond.” Als het aan Bruinooge ligt, gaat hij na het vertrek van de burgemeester door met de ontwikkeling van Middelburg. “Deze stad heeft ontzettend veel mogelijkheden en daar wil ik graag aan blijven meewerken. Als de raad het vertrouwen in mij uitspreekt”, stelt hij. De gemeenteraad wacht op uitsluitsel omtrent het schorsingsverzoek voor Van der Hoek dat zij indiende bij minister De Vries van Binnenlandse Zaken.

Reageer op dit artikel