nieuws

SH&M school voor houtspecialisten

bouwbreed Premium

T. Koevermans geeft het eerlijk toe: de opleidingen van de Stichting Hout & Meubel (SH&M) zijn niet voor iedere willekeurige aannemer interessant. “Vooral aannemers die een timmerfabriek binnen het bedrijf hebben, kunnen met ons cursusaanbod hun voordeel doen. En dan zijn er natuurlijk nog andere bedrijfstakken – zoals de houthandel – die nauw aan de bouw gelieerd zijn, die bij ons aankloppen.”

Niettemin is de SH&M inmiddels erkend door het Scholingsfonds van het Bouwbedrijf. Dit betekent in de praktijk dat aannemers die hun personeel bij SH&M een cursus laten volgen in het kader van artikel 35B van de bouw-cao, de kosten voor een groot deel vergoed krijgen. De Stichting Hout & Meubel geeft opleidingen, cursussen en trainingen voor de timmer- en meubelindustrie, de houthandel en de woninginrichting. Strikt genomen valt de bouwnijverheid hier niet onder, maar raakvlakken zijn er wel. “Daarom wilden we graag erkend worden door het Scholingsfonds”, aldus Koevermans. “Erkenning maakt het voor aannemers die timmergericht zijn aantrekkelijker hun personeel bij ons te laten scholen.” Het gaat daarbij om cursussen zoals Kwaliteit van Timmerwerk of vierzijdig schaven en ook zijn er trainingen in het kader van het Politiekeurmerk Inbraakwerendheid en op het gebied van houtskeletbouw.

Vaarwater

“We halen sommige gerichte onderdelen uit de praktijk en die werken we uit in de cursus. Het is met de 35B-cursussen niet de bedoeling een complete beroepsopleiding te verzorgen, maar om in een paar dagen een training te geven op een bepaald specifiek onderdeel.” Soms dreigen ze daarmee andere opleidingsinstituten voor de voeten te lopen. “Dat proberen we overigens zo veel mogelijk te voorkomen. Zo organiseert Bouwradius net als wij cursussen op het gebied van houtskeletbouw. Om te voorkomen dat we in elkaars vaarwater komen, richten wij ons vooral op het gebruik van prefabmaterialen.” De organisatie verzorgt daarnaast opleidingen die helemaal zijn toegesneden op de wensen van bepaalde bedrijven. Ook ‘in-company trainingen’ behoren tot de mogelijkheden. “En als er binnen een bedrijf behoefte is aan scholing terwijl nog niet helemaal duidelijk is welke cursussen en trainingen het meest geschikt zijn, kunnen wij advies geven. Desgewenst stellen we ook complete scholingsplannen samen.”

Werkend leren

Overigens biedt de SH&M ook diverse complete opleidingen aan. Uiteindelijk is de stichting een Landelijk Orgaan voor Beroepsonderwijs (LOB) voor de hout- en meubelbranche. Het gaat hierbij om scholing via de beroepsbegeleidende leerweg, het zogenaamde werkend leren. Daarnaast is het mogelijk om via de organisatie in het dagonderwijs een opleiding te volgen.

Organisatie is nu ook erkend door Scholingsfonds

Reageer op dit artikel