nieuws

Rioolpersleiding van pvc spontaan gebarsten

bouwbreed

Een spontaan gebarsten rioolpersleiding bij Apeldoorn levert het Waterschap Veluwe een schadepost op van zeker een half miljoen gulden. Vlak voor het pinksterweekeinde is als gevolg van de gesprongen leiding circa tienduizend kuub ongezuiverd rioolwater in het omliggende gebied terechtgekomen.

Het waterschap heeft in allerijl een aarden noodbekken aangelegd van honderdvijftig bij zeventig meter. Hierin is het vervuilde water opgevangen en van daaruit met tankauto’s naar elders vervoerd. “Voor zo’n klus moet je veel aannemers heel goed kennen”, verklaart een zegsman. Twintig mensen hebben hiervoor door moeten werken. Zaterdag was de situatie onder controle. De grondwaterstand was als gevolg van het voorval gestegen tot een meter onder het maaiveld.

Dertig jaar

De pvc-leiding, die loopt van Beekbergen naar de zuiveringsinstallatie in Apeldoorn en zeven meter onder de grond ligt, verwerkt gemiddeld 1250 kuub vervuild water per uur. De buis, die normaal gesproken dertig jaar moet kunnen meegaan, is nog maar vier jaar oud. Leverancier is Wavin. Het Waterschap Veluwe heeft een expertisebureau ingeschakeld om het bezwijken van de leidingbuis te onderzoeken.

Derde keer

Het is de derde keer in de afgelopen zes jaar dat een pvc-leiding spontaan in de lengterichting scheurt. Aannemers Van Gelder uit Elburg en HWZ hebben destijds de leiding geïnstalleerd, op basis van een door Grontmij opgesteld bestek. De gesprongen buis bij Apeldoorn, die deel uitmaakt van een stelsel van buizen van elk twintig meter lang en met een diameter van 63 centimeter, moet worden vervangen.

Reparatie

Buizenleverancier Wavin is bij het herstel van de persleiding betrokken, maar de reparatie wordt uitgevoerd door aannemer Midden- Betuwe. De bevolking heeft van het incident geen hinder ondervonden; het gemeentelijk rioolstelsel is normaal blijven functioneren. Het Waterschap Veluwe beschikt niet over reservebekkens. Evenmin bestaat er een netwerk met andere waterschappen om ongezuiverd rioolwater in noodgevallen door te sluizen. Bij leverancier Wavin was niemand bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels