nieuws

Opknapbeurt Martinitoren kost 2,3 miljoen gulden

bouwbreed Premium

De ingrijpende opknapbeurt van de Martinitoren in Groningen moet nog vóór het einde van dit jaar zijn afgerond. De laat-middeleeuwse toren, die al enige tijd in de steigers staat, wordt voor een bedrag van 2,3 miljoen gulden gerestaureerd en opgeknapt.

Met onder meer de installatie van interactieve multimedia en geluidseffecten hoopt het Groninger gemeentebestuur 25.000 extra bezoekers per jaar naar de toren te trekken. Ook worden nogal wat ruimten in ‘d’Olle Grieze’, die tot nog toe nooit toegankelijk waren voor publiek, voor het eerst opengesteld.

‘Wildplassers’

Behalve de rigoureuze opknapbeurt worden de regelmatig door ‘wildplassers’ geteisterde onderdoorgang en de binnenkant van de Martinitoren ingrijpend schoongemaakt. De entree wordt nu aanzienlijk verfraaid, een sluitend en geheel in Martinitorenstijl opgetrokken hekwerk moet voorkomen dat de penetrante urinelucht opnieuw in de onderdoorgang doordringt. Het huidige, sterk verouderde kassahokje verdwijnt.

Constructie

Centraal in het verbouwingsplan van de ontwerpers A. Greetjes en P. de Kan staat het optimaal tot uiting laten komen van de Middeleeuwse constructie en bouwelementen. Vanaf de luizolder via een doorkijkje kunnen voor het eerst ook de gewelven van de naburige Martinikerk worden bekeken. Verrekijkers maken het geheel compleet. De opknapbeurt van de Martinitoren mag rekenen op een financiële bijdrage van 210.000 gulden uit de subsidiepot van het Integraal Structuur Plan noorden des lands (ISP). De restauratie van de buitenkant van de toren moet in oktober gereed zijn, waarna de oplevering van het vernieuwde en grondig schoongemaakte interieur snel volgt.

Reageer op dit artikel