nieuws

Nieuwe kniklader van Schäffer compact en met meer hefvermogen

bouwbreed

Importeur C. Berkhof van de knikladers van het Duitse merk Schäffer presenteerde tijdens de afgelopen open dagen twee nieuwe types in de middenklasse.

In de compacte 300-serie heeft de 336 een opvolger gekregen. Het nieuwe model kan 1300 kilogram heffen, 200 kilogram meer dan zijn voorganger. Verder is de machine nog compacter geworden en herbergt hij onder de motorkap een combi-koeler die zowel olie als water koelt. De 548 heeft een nieuwe cabine en voorwagen gekregen. Honderden bezoekers kwamen de machine bekijken. De twee nieuwe knikladers zijn zo ‘vers van de pers’, dat de importeur de exacte specificaties nog niet kan verstrekken. De gegevens zijn simpelweg nog niet bekend. Duidelijk is dat de 548 en met name 3036 compleet nieuwe machines zijn en daarmee een kleine revolutie teweeg hebben gebracht. Weliswaar voerde Schäffer de afgelopen jaren enkele kleine aanpassingen door, maar van een wezenlijk nieuw machinetype was geen sprake.

Oliebad

Het valt op dat de 3036 nog compacter en stabieler is dan zijn voorganger. Het onderstel van het voertuig is verlaagd, hetgeen de stabiliteit vergroot. Bovendien zijn de assen zwaarder uitgevoerd. Het remsysteem is vernieuwd met schijfremmen in een ‘oliebad, die voor een gedoseerde remdruk zorgen. Motorisch is niets veranderd. Evenals zijn voorganger produceert de 3-cilinder dieselmotor 36 pk met 2800 toeren per minuut. Ook de 548 houdt dezelfde krachtbron: onder de kap zit een 4-cilinder dieselmotor met 48 pk. Voor Berkhof waren de open dagen ook een ideale gelegenheid om zijn gloednieuwe bedrijfspand te laten zien. Even buiten de bebouwde kom van Renswoude beschikt de enige Schäffer- importeur van Nederland over een flinke lap grond. De circa 25 uitgestalde modellen vonden er gemakkelijk een plek.

Kopers

Het bedrijf had eigenlijk alleen op kijkers gerekend, maar tot verbazing van de Berkhofs zijn ook enkele machines verkocht. Men was bijzonder geïnteresseerd in de nieuwe modellen, die qua afwerking mooier zijn dan hun voorgangers. Dat is volgens Berkhof toch een aspect waar op wordt gelet. Berkhof verwacht veel van de nieuwe machines. “Die worden goed verkocht. Zo vaak komt het niet voor dat er een compleet nieuw type op de markt wordt gebracht. De 300-serie heeft in de afgelopen vijf jaar kleine veranderingen ondergaan, zoals een verstelbare stuurkolom. Maar ingrijpend zijn de wijzigingen niet geweest.”

Wielladers

Hoewel omzetcijfers niet worden prijsgegeven, laat Berkhof weten dat de zaken voorspoedig gaan. De kleinere wielladers zijn momenteel bijzonder in trek bij bijvoorbeeld hoveniers, straatmakers en agrariërs. Volgens Berkhof is Schäffer marktleider in de laderbranche. “We blijven zeer alert op nieuwe ontwikkelingen. Zo waren wij één van de eerste bedrijven in onze branche die de roestvast stalen bakken introduceerden. Innovaties zijn onontbeerlijk in deze bedrijfstak.”

Reageer op dit artikel