nieuws

Nederlandse architecten scoren

bouwbreed

Samen met Oostenrijk en Zwitserland geldt ons land als toonaangevend voor de nieuwe architectuur. Na de opening van de Biënnale in Venetië klonken deze zeer vleiende woorden zowel in de wandelgangen als in de pers.

Alle lof van collega’s ging naar de Limburgse architect Wiel Arets, die zijn ontwerp voor het nieuwe stadion van FC Groningen, de Euroborg, presenteerde op een metershoog kunststof scherm. Het heeft een ereplaats in het Arsenaal. Op de 17de architectuurtentoonstelling staan werken centraal van Richard Rogers, Arata Isozaki, Renzo Piano, Toyo Ito en Hans Hollein. De laatste heeft met opzet een samenwerking met buitenlanders gezocht, als een protest tegen Haiders politiek. Kritiek was er eveneens, op beroemdheden die het lieten afweten. Hautain, luidde het oordeel. Zo liet Daniel Libeskind weten dat hij zich “slechts een half uurtje voor de Biënnale” kon vrijmaken. Jacques Herzog en Pierre de Meuron vroegen maanden lang welke plek hen toebedeeld was en zagen op het laatst van deelname af. Sir Norman Foster en Frank O. Gehry hadden het te druk.

Publiekstrekker

Desondanks is de Biënnale 2000 onder directeur Massimiliano Fuksas een publiekstrekker. Met meer aandacht voor aankomende talenten en Internet als speerpunt. Daarvan getuigt het 273 meter lange en vijf meter hoge filmscherm, bijgenaamd ‘de muur’, dat continu impressies van kosmopolieten in crisis toont. Dit sluit aan bij het thema dat Fuksas had voorgeschreven: ‘minder esthetiek en meer ethiek’, verwijzend naar de overvolle, lawaaierige steden. In totaal bundelt de Biënnale werken van 82 architecten(groepen), waaronder de combinatie Maas-van Rijs-de Vries (MVRDV) met ‘het universele museum’. De projecten uit 36 landen leveren aardig vergelijkingsmateriaal op voor de wereldarchitectuur. Met als voorlopige uitkomst dat Nederland, Zwitserland en Oostenrijk het meest in staat blijken het esthetische en het ethische te koppelen in een spannende en vooruitstrevende architectuur.

De Biënnale is te bezoeken tot 29 oktober (openingstijden 11.00 – 19.00 uur. ’s Maandags gesloten. Meer informatie: www.labiennale.org)

Reageer op dit artikel