nieuws

‘Ik hou van mijn vak. Dat wil ik overdragen’

bouwbreed Premium

Eigenlijk wilde ze lerares worden. Uiteindelijk koos ze voor de bouw. Anco van der Veen is sociaal geograaf en werkt als conceptontwikkelaar bij Era Bouw. De baan van haar leven. Haar enthousiasme voor de bouwsector heeft ze uitgedragen als gastdocent aan een mavo. “Jongeren hebben geen idee hoe leuk de bouw is.”

Toen ze via het Servicepunt Vrouwen in de Bouw werd gevraagd een gastles te verzorgen aan het Zadkinecollege in Rotterdam, een school voor mavo en vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs), zei ze meteen ja. “Ik hou van mijn vak. Dat enthousiasme wil ik aan andere mensen overbrengen. Niet alleen aan meisjes maar net zo goed aan jongens. Veelal weten ze niet wat de bouw precies is. Bovendien weten ze ook nog niet wat ze willen gaan doen na afloop van hun schooltijd. Zo’n les kan hun op een idee brengen.” De gastles aan het Zadkinecollege vloeide voort uit het project ‘Rijnmond, vrouwen in kaderfuncties.’ Het doel was de instroom van vrouwen in het bouwkundeonderwijs en bij bouwbedrijven te vergroten. Onderdeel van de campagne vormde een aantal gastlessen waarin een student bouwkunde en een ervaren medewerker uit de branche vertelden over hun ervaringen en carrièremogelijkheden. “Voor veel kinderen was het een openbaring want de bouw is niet modieus. Ze hadden geen idee van wat werken in de bouw precies betekent. De jongens vonden vooral de carrièremogelijkheden aantrekkelijk. Ik vond het fijn om te laten zien wat ze in dit vak kunnen bereiken.”

Planologie

Zelf had Anco van der Veen ook nog geen duidelijk beeld van de bouw toen ze aan haar studie sociale geografie begon. “Docent worden, leek me leuk. Maar toen ik als onderdeel van mijn studie het vak planologie er bij ging doen, kwam ik op andere gedachten. Ik raakte sterk geïnteresseerd in steden. Met die interesse wilde ik wat gaan doen. Iets creeren, actief betrokken zijn bij de samenleving. Zo ben ik in de bouw gerold. Ik heb vijf jaar voor een adviesbureau gewerkt. Toen wilde ik bij een opdrachtgever gaan werken. Ik kende de directie van ERA Bouw en via die relatie was het snel geregeld.” Als conceptontwikkelaar op de afdeling Marketing en Nieuwe projecten van ERA Bouw bedenkt ze plannen voor herstructureringswijken. “Ik heb het enorm naar mijn zin. Ik zet projecten uit, bedenk concepten en heb contact met buurtbewoners. De laatste jaren komen er steeds meer vrouwen in dit soort functies. Het is werk dat vrouwen goed ligt. Ik bedoel daarmee overigens beslist niet dat het een ‘typisch’ vrouwenberoep zou zijn. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, zowel voor vrouwen als mannen, en die heb ik ook in mijn gastles besproken.” Het sloeg aan. Niet alleen veerden de jongens op toen ze de loopbaanmogelijkheden ter sprake bracht, ook de meisjes toonden interesse. Dat bleek nog eens extra toen de gastles was afgelopen. “Het lukte me niet alle dia’s die ik had meegebracht te tonen. Aan het slot van de les vroeg een groep meisjes of ze nog even mochten blijven om ook die dia’s te zien. Prachtig vond ik dat.”

Reageer op dit artikel