nieuws

Houtskeletbouw stelt bewoners tevreden

bouwbreed

Bewoners van houtskeletbouwwoningen zijn zeer tevreden over de kwaliteit van hun huis. Vooral de energiezuinigheid en het comfort spreken hen aan. Minder zijn zij te spreken over de gehorigheid. Dat blijkt in een deze week op de jaarlijkse Houtskeletbouwdag gepresenteerd (deel)onderzoek van V & L Consultants uit Rotterdam.

Het bureau doet in opdracht van het Centrum Hout grootschalig onderzoek naar ervaringen met houtskeletbouw (HSB)-woningen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder bewoners van eengezins- en meergezinswoningen (appartementen). In het eerste deel van het onderzoek zijn bewoners van diverse HSB-woningtypen in Alphen aan den Rijn ondervraagd. “Het is onzin dat mensen geen houtskeletbouw willen”, stelt drs.ing. G. de Vries van V & L Consultants naar aanleiding van de resultaten. “Zij ervaren wel problemen, vooral als het gaat om het contactgeluid, maar daar staan zoveel voordelen tegenover dat de overgrote meerderheid zeer tevreden huist in een HSB-woning.” Vaak blijken weinig rationele argumenten ten grondslag te liggen aan de beslissing om niet voor hout, maar voor een ander materiaal te kiezen. De keuze valt op beton of staal, bijvoorbeeld omdat een makelaar denkt dat hij een HSB-woning moeilijker aan de man kan brengen. Zeker omdat HSB goed scoort als Dubo-bouwmethode en door de goede energie- en milieuprestaties, is dat een gemiste kans.

Kennis

“Hoewel voldoende theoretische kennis en ervaring beschikbaar is, ontberen de mensen in de praktijk nog te vaak kennis en ervaring om goed met HSB om te gaan”, stelt ir. W.G.J. Berkers van de Stichting Bouwresearch (SBR). “Dat geldt zowel voor bouwers en architecten als projectontwikkelaars. Door de relatieve onbekendheid ontstaan vooroordelen die er toe leiden dat niet voor HSB wordt gekozen, ook niet als dat de beste bouwwijze zou zijn.” Om in deze leemte te voorzien, brengt de SBR samen met het Centrum Hout een nieuw tweedelig handboek Houtskeletbouw uit. Het vorige handboek uit 1989 is inmiddels sterk verouderd. Het handboek geeft onder meer technische informatie over bouwmethode, toelichting en uitleg over prestaties, rekenmethoden en – voorbeelden en de voorschriften, eisen en normen die gelden voor HSB. Het eerste deel verschijnt nog voor de zomer. Het tweede deel rolt in september van de pers.

Reageer op dit artikel