nieuws

Haskoning probeert van Aralmeer te redden wat er te redden valt

bouwbreed

Ingenieursbureau Haskoning gaat als leider van een internationaal ingenieursconsortium een plan opstellen voor het Aralmeer. Met de opdracht is tien miljoen gulden gemoeid, waarvan ongeveer de helft voor Haskoning is.

Het Aralmeer is een binnenzee in Centraal Azië. Het stroomgebied van het Aralmeer gaat door Kazachstan, Kirzigië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan. Het is momenteel een van de grootste ecologische rampgebieden ter wereld. Dat is het gevolg van grootschalige irrigatieprojecten uit de jaren zestig. Toenmalige Sovjetpresident Nikita Chroestjov wilde de landbouwproductie van de Verenigde Staten overtreffen. Om dat te bereiken, maakte hij middels het water van de twee rivieren die naar het Aralmeer stromen grote steppegebieden gereed voor landbouw. In totaal werd er bijna vijf miljoen hectare extra irrigatiegebied bij gemaakt. De tol daarvoor bleek enorm. Het wateroppervlak is in dertig jaar met zeker zeventig procent geslonken. Grote gebieden zijn droog komen te liggen. Daar hebben wind en zand vrij spel. Doordat de irrigatie niet efficiënt geschiedt, vloeit een deel van het drainagewater weer terug naar het Aralmeer. Dat drainagewater is echter sterk verzout. Door het gebruik van landbouwgif en het opstuivende zand, zijn ook de omliggende gebieden sterk vervuild geraakt.

Niet haalbaar

Volgens projectleider Sluimer van Haskoning is het niet meer haalbaar om het Aralmeer te herstellen tot de staat van voor 1960. De strategie gaat dan ook uit van een stabilisatie van de situatie. Daarbij wordt vooral gelet op het efficiënter maken van de irrigatie, wat door de verminderde drainage het zoutgehalte in het meer moet doen dalen. Dat moet de kwaliteit van het water ten goede komen. Ook de twee ecosystemen van de deltagebieden van de rivieren Amu Darya en Syr Darya, waaruit het irrigatiewater wordt geput, moeten worden verbeterd. Het plan zal het startpunt zijn van een vijfentwintigjarenplan, dat in totaal 55 miljard gulden zal gaan kosten. Het plan wordt niet alleen een technisch hoogstandje. Ook politiek zullen de ingenieurs zich op het scherp van de snede bewegen. De belangen van de vijf landen zijn namelijk uiteenlopend. Van alle betrokkenen zullen dus concessies worden vereist. De tien medewerkers van Haskoning zullen binnenkort naar het gebied vertrekken en daar 2,5 jaar blijven. Haskoning opent voor het project een nieuwe vestiging in Oezbekistan.

Reageer op dit artikel