nieuws

Handklem moet zwaar werk verlichten

bouwbreed

Betonproducent De Hoorn/Nederhemert in het Gelderse Aalst heeft een klem ontwikkeld waarmee het in zeegebieden makkelijker moet worden discrepanties in dijken op te vullen. Het systeem is uitvoerig en met succes getest.

“We hebben een handklem ontwikkeld die makkelijk aan een kleine kraan te koppelen is”, vertelt J. de Ruiter van de afdeling Erosiepreventie van De Hoorn/Nederhemert. “Met dit systeem kunnen steenzetters makkelijker een zogenaamde spie in een dijk repareren”, zo vervolgt hij. “Een spie is een discrepantie in een dijk die ontstaat wanneer de dijkzuilen in een bocht worden gezet. Bij rivierdijken heb je te maken met kleinere en lichtere zuilen. In die situatie kan een steenzetter goed uit de weg met zijn handen. In het zeegebied wordt het anders. Daar wegen de zuilen al snel honderd kilo, dus wordt het lastig deze openingen te dichten”, verklaart hij het probleem. “Wij weten dat dit probleem al jaren speelt en dat het niet ten goede komt aan de arbeidsomstandigheden van steenzetters. Met de klem die we nu hebben ontwikkeld, wordt het dichten van een spie in zeedijken een makkelijker opgave.” Volgens De Ruiter is het systeem in feite vrij simpel. “De klem wordt om de zijkanten van de dijkzuil gezet”, legt hij uit. “Met behulp van een hydraulische zuiger wordt de klem dichtgezet en de hefboom waar het apparaat aan bevestigd is, zorgt er voor dat de zuil in de juiste positie in de spie wordt geplaatst.”

Hulpmiddelen

De Hoorn/Nederhemert maakt onderdeel uit van de Rook Groep en is actief in heel Nederland. Het bedrijf vervaardigt nu ongeveer 25 jaar betonproducten voor de weg- en waterbouw. Maar ook de productie van vloeistofdichte verhardingen voor tankstations, tuinverhardingen en prefab-elementen voor de woningbouw behoren tot de activiteiten. “We bedienen een breed segment van de betonmarkt en we hebben dan ook met veel verschillende partijen te maken. Ingenieursbureaus, Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen en aannemers komen bij ons voor het materiaal, maar ook voor hulpmiddelen die het zware werk in de betonbouw moeten verlichten. In de loop van de jaren zijn we vooral daar bekend door geraakt”, zegt De Ruiter. Om het werk van steenzetters te verlichten, levert het bedrijf zijn klanten al enkele jaren diverse soorten klemmen gratis tegen betalingen van slechts een waarborgsom. “Omdat we bij zoveel verschillende partijen over de vloer komen, hoor je regelmatig wat de problemen zijn in de branche. Genoeg opdrachten krijgen is tegenwoordig niet meer het probleem, het gaat nu om de arbeidsomstandigheden van het personeel. Daar proberen we in mee te denken en op die manier onze klanten te helpen om klussen zo makkelijk mogelijk te klaren.” Inmiddels zijn de eerste testen met de klem achter de rug. “Die zijn naar tevredenheid verlopen. Nu is het wachten op de eerste aannemer die het systeem daadwerkelijk gaat gebruiken. We hebben al veel positieve reacties ontvangen, dus dat moment zal volgens mij niet lang meer op zich laten wachten.” De Ruiter ziet zeker een toekomst voor de nieuwe klem. “Ik hoop dat dit systeem op den duur ingeburgerd zal raken, omdat het werk van de steenzetter in zware omstandigheden op deze manier aanzienlijk wordt verlicht.”

Extra

Vooralsnog is het bedrijf niet van plan patent aan te vragen op de klem. “Dat is niet nodig, omdat dit systeem natuurlijk al op vele vlakken wordt toegepast”, verklaart De Ruiter. “Voor de steenzetter die met zware zuilen aan de slag moet bij de aanleg van zeedijken, is het een nieuw hulpmiddel. Maar een nieuw product is het volgens mij niet. Bovendien is het niet onze bedoeling hier een financieel slaatje uit te slaan. Het is bedoeld als extra service voor onze klanten. Die gaan er volgens mij ook echt niet meer betonproducten door bestellen.” Vooral bij het werken aan zeedijken moet de nieuwe klem een oplossing bieden. Daar wegen de zuilen al gauw zo’n honderd kilo, die de steenzetter natuurlijk nooit kan tillen.

‘We maken het werk voor de klant zo gemakkelijk mogelijk’ ‘

Reageer op dit artikel