nieuws

Grotere productie en export moeten omzet ICE verdubbelen

bouwbreed

Binnen drie jaar de omzet verdubbelen tot veertig miljoen gulden door in te spelen op nieuwe markten en nieuwe producten. Dat is het doel dat ir.drs. P. van Alst zich heeft gesteld. Sinds november vorig jaar is hij managing director van Geveke-dochter ICE BV, één van de grootste Europese producenten van hydraulische trilblokken.

De geboren Limburger, die van 1993 tot 1996 ook bij het Almeerse bedrijf werkte als controller, heeft grote plannen met de onderneming. Onzeker noemt hij de toekomst dan ook zeker niet, ondanks het feit dat ICE te koop is. Het bedrijf past niet meer in de ‘core business’ van Geveke, omdat het een eigen productie, engineering en internationaal karakter heeft. Geveke richt zich op handelsactiviteiten. Met de verkoop maakt Geveke geen haast. Het bedrijf wil verkopen aan een partner die continuïteit garandeert, legt Van Alst uit. Als die partner zich aandient, zijn er misschien ook mogelijkheden voor het management om een aandeel in het bedrijf te nemen. “Als groep hebben we daar zeker belang bij, maar ook de nieuwe partner. Het betekent namelijk stabiliteit in het management.” Sinds zijn terugkomst heeft hij een aantal veranderingen doorgevoerd. De aandacht is helemaal gericht op het ontwikkelen van nieuwe markten. Bij de nieuwe producten gaat het vooral om de trillingsvrije (‘resonance free’, oftewel RF) en mini trilblokken. De ondernemer verwacht een flinke groei in de RF-blokken, vanwege steeds strengere overheidseisen met betrekking tot trilling en geluid. “We hebben een eigen, gepatenteerd verstelsysteem ontwikkeld om te voorkomen dat we de eigen frequentie van de grond raken. Onze trilblokken beginnen pas met trillen als we over die frequentie heen zijn. Dat voorkomt veel overlast in bijvoorbeeld bebouwde gebieden, maar ook schade aan bijvoorbeeld elektronica.” Van Alst wil deze productlijn completeren, maar hij verwacht ook een flinke groei in de mini’s. Dat zijn trilblokjes om paaltjes in de grond te drukken of grond te verdichten. Ze worden bevestigd aan een graafmachine. Aan de grote trilblokken wordt een monitoringsysteem gekoppeld, dat rekening houdt met de bodemomstandigheden. In Nederland nog maar weinig in gebruik, omdat ook de heiwereld redelijk conventioneel is, maar door de veranderende eisen, ziet Van Alst de markt flink groeien. “Ons systeem is operationeel en dat geeft ons dus een voorsprong.” De zware trilblokken hebben een maximale centrifugaalkracht van 2.500 kN en worden geleverd met afstandsbediening voor de aggregaten, die de trilblokken aandrijven. Een andere nieuwe ontwikkeling is dat de trilblokken compacter zijn geworden. ICE bouwt tegenwoordig voor een groot aantal typen de buitenkop over de binnenkop. Het scheelt flink in hoogte, waardoor het damwandprofiel langer kan, terwijl ook makkelijker in beperkte ruimten kan worden gewerkt. Met de RF-serie en het monitoringsysteem is het Nederlandse ICE zijn oorspronkelijk Amerikaanse moeder ICE Inc. technisch vooruit. De laatste is nu importeur en dealer. Van Alst verwacht een sterke groei van de export naar de VS. Een eerste serie van drie stuks RF-trilblokken is inmiddels geleverd. Ook verwacht de ondernemer enkele tientallen aanbouwtrilblokken per jaar te leveren, eventueel met draaipuntkop. Deze worden afgenomen door de andere importeur, Tramac, die ze onder eigen label verhuurt en verkoopt. Maar de onderneming richt zich ook op andere markten. In Duitsland, waar ICE de grootste leverancier was van aanbouwtrilblokken, is Zeppelin tot nieuwe dealer benoemd. Engeland en Frankrijk zijn al belangrijke markten. Hoge verwachtingen heeft Van Alst ook van Afrika en Azië. Met name in Midden-Afrika zijn westerse bouwers met grote projecten bezig. De directeur verwacht daar vruchten van te plukken, terwijl de vroegere joint venture met ICE Inc., ICE Far East dealer voor Azië is. Net voor de crisis verkocht Geveke het belang aan ICE Inc.

Rusland

De Aziatische vestiging leverde het Nederlandse bedrijf veel kennis over de offshore op. “Daarom gaan we ons ook meer op die markt richten.” Bovendien verwacht hij dat de export naar Rusland zal groeien. Midden jaren dertig is het trilblok daar uitgevonden. In de jaren zestig ging het initiatief naar de VS, waar de metalen veren werden vervangen door rubberen trillingsdempers. Naast de export bestaat er ook nog een importpoot. Het programma vermeldt onder andere sloophamers van het Koreaanse Dainong, terwijl begin dit jaar het importeurschap voor de mini-boormachine van Techno Drill Ltd uit Engeland is verworven.

Reageer op dit artikel