nieuws

Eerst zingen en dan aan het werk

bouwbreed

Het Belgische aannemersbedrijf Crauwels in Nijlen, geleid door de gezusters Verbist, is geconfronteerd met een wel heel bijzondere voorwaarde om een gegunde opdracht te mogen uitvoeren. Voordat de werkzaamheden konden beginnen, moest namelijk een lied ten gehore worden gebracht.

De drie zussen kregen van de gemeenteraad van Grobbendonk de opdracht voor het herstraten van de Herenhoutsesteenweg in de deelgemeente Bouwel, maar met daaraan gekoppeld de bepaling dat eerst in het openbaar het plaatselijke volkslied wordt gezongen. “Bij de aanvang van de werkzaamheden heft de aannemer uit volle borst de wereldberoemde schlager ‘O, Grobbendonk, zo schoon voor mij’, op tekst en muziek van Joseph Lipsius aan”, zo staat het in het zogeheten lastenboek. De opsteller van de tekst had deze voorwaarde voor de grap opgenomen, in de veronderstelling dat de bevoegde ambtenaar of de gemeenteraadsleden de passage wel zouden schrappen. Maar de ongewone opdracht bleef onopgemerkt, met als gevolg dat het een contractuele verplichting werd. De gezusters Verbist toonden zich sportief en hadden geen enkel probleem met de curieuze voorwaarde. Catherine, één van de drie zussen, zong, met steun van een plaatselijk koor, uit volle borst “O, Grobbendonk, zo schoon voor mij. Hoe ligt gij mij aan ’t harte. De schoonste plaats der aard zijt gij. Ik min U in vreugd en smarte.” Het werk aan de Herenhoutsesteenweg mag op 13 juni van start gaan.

Reageer op dit artikel