nieuws

De bouw en Oranje

bouwbreed

Deze week is op de beurs weer eens bewezen dat de bouwfondsen zijn als het Nederlands elftal: behoorlijk wat potentieel in huis, maar het wil er niet uitkomen. Het enige verschil is dat als het Nederlands elftal een wanprestatie levert, de fans toch blijven komen.

Bouwbedrijven leveren zeker geen wanprestatie, maar beleggers laten de fondsen volstrekt liggen. De aandelenomzetten lagen deze week op een bedroevend laag niveau. Daar stond tegenover dat de koerswinsten en – dalingen voor de meeste fondsen in de eurodubbeltjes lagen. Uitzondering was ingenieursbureau Fugro dat ten opzichte van vorige week zo’n 5 procent inleverde en nu onder de 60 euro hangt. De boodschap van het CBS dat de investeringen in delfstoffenwinning dit jaar 11 procent stijgen, vermocht daar geen verandering in te brengen. Het algemene beursbeeld deze week was er een van een jojo. Scherpe koersdalingen werden afgelost door even zo sterke koersstijgingen. Vooral de klassieke financials (banken en verzekeraars) mochten zich verheugen in de nodige belangstelling. Aegon profiteerde daarvan, vooral op donderdag. Ook ABN Amro draaide goed, tot vrijdag. De koers ging ineens weer zo’n 3 procent omlaag. Wellicht dat een interview in het Financieele Dagblad van de advocaten Spong en Hammerstein daaraan debet is. Deze belangenbehartigers van de bedrogen beleggers van World Online zeggen daarin een ijzersterke zaak te hebben. Er wordt wel eens gezegd dat beleggen net als voetbal emotie is. Aan de koers van Ajax was dat in ieder geval niet te merken. Het vertrek van directeur Frank Kales deed helemaal niets.

Reageer op dit artikel