nieuws

Blow-out onder Beurs van Berlage

bouwbreed Premium

Een groutinjectiepaal is uit de bodem geschoten en heeft zich in de vloer van de Beurs van Berlage geboord, waarvan het fundament wordt hersteld. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Zeker weten zullen ze het nooit, maar volgens projectleider J. Verhulst van aannemer Hillen & Roosen is de meest waarschijnlijke oorzaak een verstopping van de spuitlansen in de punt van de injectiepaal. Door die lansen spuit onder hoge druk grout in de bodem. Als ze verstopt zijn, zoekt de druk een andere weg, in dit geval de bovenkant van de paal. Die boorde zich in het bakstenen gewelf dat het plafond vormt van de kelder van de Beurs van Berlage. Omdat daar bovenop een zware granieten vloer lag, bleef de schade beperkt. Twintig meter verderop had de paal zich ongetwijfeld door de houten vloer geboord. De boormeester en zijn medewerkers van het Vlaamse funderingsbedrijf Smet kwamen met de schrik vrij. Zelfs de boorstelling is met een kleine reparatie weer bruikbaar.

Verpakkingsmateriaal

De boosdoener is vermoedelijk een stuk verpakkingsmateriaal waarin de buizen worden aangevoerd. Die behandeling is nodig om verontreiniging van buizen en lansen te voorkomen. Een vrachtwagenchauffeur had eerder geklaagd over wapperend plastic. “Terugredenerend lijkt dat de meest waarschijnlijke oorzaak”, zegt Verhulst. Want de gewraakte folie is niet aangetroffen. Bij het optakelen van de paal kwamen slechts tien van de veertien buissegmenten naar boven. Onder het tiende segment bleek de paal bezweken. Precies op de schroefdraad. De paalpunt met de verstopte spuitlansen houdt de ware oorzaak voor eeuwig verborgen. Diep in de bodem onder het monumentale beursgebouw.

Op pagina 9: Bij paal nummer 50 gaat het plotseling mis.

Reageer op dit artikel