nieuws

Bestuurloze grachtengordel

bouwbreed

Er is geen land in de wereld waar men zich zo druk over bestuursstructuren als in dit Regellandje. Op de paar vierkante kilometer die men ‘de grachtengordel’ van de Amsterdamse Binnenstad pleegt te noemen woedt over de beruchte bestuursvorm Stadsdeel Binnenstad op het ogenblik een ware loopgravenoorlog.

Eigenaren en verhuurders van woon- en commercieel onroerendgoed vragen zich af of zij hiervan wakker moeten liggen. Er van wakker liggen adviseer ik niet, maar alert blijven op het voeren van een goed bestuur voor de hoofdstedelijke binnenstad raad ik ze wel aan.

Ik heb geen zin om de hele geschiedenis van stadsprovincies en het

opdelen van de hoofdstad in zestien stadsdelen, die daarna weer fuseerden tot twaalf stadsdelen over te doen. Zout in de wonden wrijven van de armzalige stadsbestuurders waarmee Amsterdam steeds wordt opgezadeld zou teveel eer zijn, een Pavlov-test waardig. Het feit dat deze gemeente is opgedeeld in een aantal deelgemeenten ligt nu eenmaal op tafel. Ware het niet dat de binnenstad van Amsterdam – de zogenaamde grachtengordel met enkele buurten die daarop aansluiten – geen deelgemeente is maar bestuurd wordt door de (centrale) gemeenteraad. Althans de gemeenteraad zelf zou de binnenstad dienen te besturen.

In feite gaat er niemand bestuurlijk over de hoofdstedelijke

binnenstad, behalve een ambtenarenapparaat dat z’n best doet, ondanks de bestuurlijke laksheid waar het tegenaan knokt. Een drietal Amsterdamse wethouders en zeer waarschijnlijk een handvol gemeenteraadsleden (die in de buitenwijken wonen) schijnen iedere vrijdagochtend in een uurtje deze binnenstad met 80 duizend inwoners en evenzoveel werknemers bij bedrijven te besturen. Bij deze getallen tel ik nog niet de vele miljoenen toeristen die deze binnenstad ieder jaar min of meer bezetten. Zelfs tegenstanders van deelgemeenten en deelraden in een grotere stad zouden door deze chaotische bestuurlijke afwezigheid voorstanders van een aparte stadsdeelraad voor deze binnenstad moeten zijn.

Het is te triest voor woorden hoe slecht een gekozen gemeenteraad

omgaat met belangen van bewoners (huurders en eigenaren), bedrijven en bezoekers van de landelijke hoofdstad. Zo’n mooi stadscentrum, dat nota bene een beschermd stadsgezicht is en op de wereldmonumentenlijst prijkt verdient beter. Stratenmakers hebben volgens mij nog vele decennia werk om het wegdek, fietspaden en trottoirs in een fatsoenlijke staat van onderhoud te krijgen en houden, maar de Amsterdamse gemeentepolitiek heeft daarvoor geen aandacht.

Voor mijn werk fiets ik veel door Amsterdam en het is werkelijk te

gevaarlijk voor woorden hoe ik met risico voor lijf en leden slalommend tussen gaten in het wegdek en andere obstakels me door het dagelijkse verkeer moet bewegen. Neen, dan de hoofdstedelijke gemeenteraad, die is veel te druk met andere wereldproblemen en hoogdravende – boven hun petjes – gaande projecten aan de Zuidas en de Noordzuidlijn, die zij door verregaande onkunde dreigen te verknoeien.

Ik denk dat in het geval een stad als Amsterdam, en ook Rotterdam,

opgedeeld wordt in deelgemeenten, zo’n bestuursvorm voor een gehele gemeente moet gelden. Niet dat ik per se voor stadsdelen ben, maar als het zo ver is dan voor een gehele gemeenten en niet voor bepaalde gedeelten. Op die manier komt een stadsdeelraad zeer dicht bij de plaatselijke bevolking, men bestuurt kleinschalig en bewoners en bedrijven kunnen hen op de hoek van de straat op hun beleid aanspreken en afrekenen. Heimelijk achter dikke pakken te lezen stukken wegkruipen in een gemeentelijke raadzaal, zich buigend en uitsprekend over schier onoplosbare problemen in de grote wereld die buiten ons landje bestaat, leidt blijkbaar niet tot een effectief bestuur voor een gebiedje als de Amsterdamse grachtengordel. Een buurt waarin toch wel enkele smaakmakers van ons landje wonen en werken, zou ik zo zeggen. Een goed woon- en werkklimaat is goed voor de waarde van het onroerendgoed en de economie van een stad. Daarvan blijft de schoorsteen immers roken. Dus ik ben een groot voorstander van een eigen bestuur voor het stadsdeel Binnenstad van Amsterdam en dat moet ieder weldenkend mens ook zijn.

Reageer op dit artikel