nieuws

Arnhem richt zich op wonen en cultuur

bouwbreed Premium

De gemeente Arnhem telt ruim 137.000 inwoners en voorziet, samen met Nijmegen, voor een groot deel in de stedelijke behoefte van Gelderland.

Om die functie vast te houden, ontwikkelt de stad zich gestaag. “Maar het is niet zo dat er overal zo maar gebouwd wordt. De stad wordt ontwikkeld vanuit de visie Arnhem 2015. Deze visie bestaat uit een aantal speerpunten waar we ons de komende jaren op gaan richten”, aldus woordvoerder E. van Schoonderwalt van de gemeente Arnhem. “Ons grootste woningbouwproject is de nieuwe wijk Schuytgraaf in het zuiden van de stad. Tot 2012 worden hier 6400 woningen gerealiseerd, verdeeld over vier fasen. Verder worden er scholen, winkels en kantoren ontwikkeld. De bouw van Schuytgraaf start volgend jaar.” Arnhem werkt ook aan zijn binnenstad. Zo wordt het Centraal Station en het spoorgebied compleet vernieuwd en ook het winkelgebied in het centrum wordt aangepast aan de moderne tijd. “Dan zijn er de naoorlogse wijken die om het centrum liggen en op bepaalde plekken gerevitaliseerd worden. In de wijk Malburgen worden in de komende vijftien jaar bijvoorbeeld veel woningen verbeterd. Verder wordt ook daar beperkt nieuwbouw gepleegd, en ook het verkeer en de werkgelegenheid in Malburgen staan op het programma om aangepakt te worden.” Verder is de ontwikkeling van de Rijnkade een opvallend punt in de visie Arnhem 2015. De gemeente wil het voetgangersgebied van de binnenstad uitbreiden tot aan de Rijn. Om dit gebied aantrekkelijker te maken worden er tussen het Kerkplein en de Rijn culturele en commerciële woonfuncties aangelegd. Het Paradijs, zoals het gebied gaat heten, moet een culturele impuls aan Arnhem geven met de concentratie van het Museum voor Moderne Kunst, de archieven, de bibliotheek en de Volksuniversiteit.

Reageer op dit artikel